eur:
393.1
usd:
367.26
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Napfürdőzők és kocogók a barcelonai tengerparti sétányon 2020. május 2-án reggel, amikor enyhítettek a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozáson Spanyolországban. Az otthoni bezártság hét hete után sokan rajzottak ki az utcákra, hogy sétáljanak vagy testedzést végezzenek.
Nyitókép: MTI/AP/Emilio Morenatti

Kezdődik a nulladik fázis Spanyolországban - itt vannak a friss adatok

Spanyolországban a regisztrált koronavírus-fertőzöttek közül 164-en haltak meg az elmúlt 24 órában. A napi halálesetek száma másfél hónapja először csökkent kétszáz alá.

A vírus okozta Covid-19-betegség 25 264 emberéletet követelt a dél-európai országban. Az áldozatok száma szombatra 276-tal emelkedett. A szaktárca összesítése szerint a fertőzést 118 902 beteg győzte már le, egy nap alatt 1654-en gyógyultak meg.

A legmegbízhatóbbnak tartott PCR-teszttel 217 466 koronavírusos esetet igazoltak eddig. 24 óra alatt 838 új fertőzöttet jelentettek a tartományok az egészségügyi minisztériumnak a szombati 1147 után. A minisztérium összesítése nem tartalmazza azokat a pozitív eseteket, amelyeket más vizsgálati eljárásokkal azonosítottak. A fertőzés miatt országosan 547-en kerültek kórházba az elmúlt egy napban, intenzív terápiás ellátásra 65-en szorultak. A koronavírus miatt kórházi kezelést összesen 118 495-en kaptak és 10 974 embert láttak el intenzív osztályon.

"A koronavírus által leginkább érintett hét európai ország közül Spanyolországban növekszik legkevésbé az új esetek száma"

- mondta Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi online sajtótájékoztatóján Madridban.

A járványügyi vezető emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok után Spanyolországban van a legtöbb igazolt fertőzött, a halálos áldozatok számát tekintve azonban megelőzi még Olaszország és az Egyesült Királyság is.

Spanyolországban hétfőtől kötelező lesz a szájmaszk viselése a tömegközlekedési eszközökön.

A kormány összesen 14,5 millió maszkot juttat el ingyen a lakossághoz a következő napokban köztéri osztással, valamint az önkormányzatok és szociális szervezetek révén.

A jövő héttől elkezdik szakaszosan feloldani a március 15-e óta érvényben lévő járványügyi korlátozásokat. Négy, egyenként legkevesebb két hétig tartó fázisban enyhítenek az óvintézkedéseken, várhatóan június végéig.

Hétfőtől, az úgynevezett nulladik fázisban előzetes időpontfoglalás után újból fogadhatnak vendéget a fodrászatokban, ügyfelet a különböző műhelyekben, de egyszerre csak egy személyt.

A járvány által legkevésbé érintett Kanári-szigetek három szigete, La Gomera, El Hierro, La Graciosa, továbbá a Baleár-szigeteken Formentera ezt átugorva rögtön az egyes fázisba lép, amikor például már a szállodák is újranyithatnak, azzal a feltétellel, hogy zárva tartják a közös helyiségeket, valamint az éttermek teraszain 30 százalékos kihasználtsággal megindulhat a vendéglátás. Az enyhítés ellenére a kormány kezdeményezni fogja a parlamentnél a járvány miatt érvényben lévő szükségállapot meghosszabbítását május 24-ig.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×