eur:
393.87
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Egészségügyi dolgozó vizsgálati mintát vesz egy járművezetőtől a chessingtoni kalandpark szomszédságában létesített autós tesztállomáson 2020. április 30-án, a koronavírus-járvány idején. Tízmilliók számára vált hozzáférhetővé a koronavírus-fertőzöttség megállapítására szolgáló szűrés Nagy-Britanniában, a brit kormány célja napi negyedmillió szűrés elvégzése.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Belehúztak az egészségügyisek Nagy-Britanniában

Jelentősen meghaladta a célként kitűzött napi százezret az új koronavírus okozta fertőzések megállapítását célzó szűrések száma - közölte pénteken a brit egészségügyi miniszter.

Matt Hancock a brit kormány szokásos napi sajtótájékoztatóján elmondta: előző nap 122 347 koronavírus-szűrést végeztek el országszerte.

Hozzátette: a szűrés kulcsfontosságú az új koronavírus okozta Covid-19 járvány visszaszorítása szempontjából, sok más tényező mellett azért is, mert elősegíti a járvány megfékezését célzó korlátozások feloldását.

Emellett az emberek - ha tapasztalják magukon a tüneteket - tudni akarják, hogy nem a koronavírussal fertőződtek-e meg, és a fertőzések számának széleskörű ismerete mindenki biztonságát szolgálja - hangsúlyozta.

A miniszter felidézte: mindezt személyes tapasztalatból mondhatja, hiszen ő is átesett a Covid-19 betegségen.

Hancock április elején jelentette be, hogy a hónap végére naponta legalább százezer koronavírus-szűrést kell elvégezni Nagy-Britanniában. A cél elérhetőségét sokan kétségbe vonták, mivel még április közepén is 18-20 ezer volt a napi szűrések száma.

Boris Johnson miniszterelnök viszont - aki szintén átesett a koronavírus okozta betegségen, egy hétig kórházban kezelték és három napig intenzív ellátásra is szorult - nemrégiben azt mondta, hogy a valódi cél a napi negyedmillió koronavírus-szűrés elérésére.

A Downing Streeten tartott péntek esti sajtótájékoztatón az egészségügyi miniszter elmondta: péntek délelőttig 1 023 824 koronavírus-szűrést végeztek el Nagy-Britanniában és 177 454 emberről állapították meg, hogy megfertőződött a Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 vírussal.

Az újonnan kimutatott fertőzések száma a péntek délelőtt zárult 24 órában 6201-gyel emelkedett.

Az egy nap alatt kiszűrt új esetek száma valamelyest növekedett, de Stephen Powis, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai részlegének orvosigazgatója a pénteki sajtótájékoztatón hangsúlyozta: ezt abban az összefüggésben kell nézni, hogy rövid idő alatt rendkívüli mértékben emelkedett a szűrések száma.

Powis professzor szerint e tényező figyelembevételével az új fertőzések tényleges száma stabilizálódott, vagyis valójában már nem emelkedik érdemben a koronavírussal újonnan megfertőződők száma.

A pénteki statisztika szerint a megelőző 24 órában 739 halálesetről érkezett bejelentés, és ezzel a nagy-britanniai halálos áldozatok eddigi száma 27 510.

A napi emelkedés magasabb volt, mint egy nappal korábban, de Powis professzor a sajtótájékoztatón kijelentette: a halálozási számok még napról napra változnak, de összességében, a többnapos átlagok grafikonját tekintve - amely kiszűri a napi ingadozásokat - a halálozásokban is immár lefelé tartó folyamat érzékelhető.

Boris Johnson miniszterelnök már az előző napi kormányzati sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Nagy-Britannia túljutott az új típusú koronavírus okozta járvány tetőzésén.

Hozzátette: a kormány a jövő héten átfogó tervet ismertet arról, hogy miként lehet újraindítani a gazdaságot, a gyerekek milyen módon térhetnek vissza az iskolákba, hogyan lehet majd ismét munkába utazni és hogy lehet a munkahelyeket biztonságosabbá tenni, úgy, hogy közben folytatódhasson a járvány visszaszorítása.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×