eur:
392.62
usd:
366.17
bux:
66768.87
2024. április 25. csütörtök Márk
Vásárló egy gyógyszertárban, ahol műanyag fóliával védik az eladókat az ukrajnai Bucsában 2020. április 24-én. Viktor Ljasko egészségügyi-miniszterhelyettes, országos tisztifőorvos közölte, hogy Ukrajnában a tervek szerint hamarosan elkezdik tömegesen tesztelni a lakosságot, hogy azonosítsák azokat, akiknek a szervezetében már megjelentek az új típusú koronavírusra válaszul termelődő antitestek, azaz már átestek a fertőzésen.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Közelít a csúcsponthoz a járvány terjedése Ukrajnában

Ukrajnában keddre 401 új esettel 9410-re emelkedett az azonosított koronavírusos fertőzöttek száma, a betegségben elhunytaké pedig 19 esettel 239-re nőtt - közölte az ukrán egészségügyi minisztérium.

A betegségből eddig 992-en gyógyultak fel, közülük az elmúlt napban 128-an.

Az Ukrán Tudományos Akadémia számításaira hivatkozva Denisz Smihal miniszterelnök még a múlt héten - az országos karantén május 11-ig történő meghosszabbításának szükségességét indokolva - közölte, hogy az elkövetkező időszakban két csúcspont várható a fertőzés terjedésében Ukrajnában: az első április végén, a második pedig május 3-8. között.

  • Az egészségügyi dolgozók körében a fertőzöttek száma keddre 1843-ra emelkedett,
  • 209-en már felgyógyultak a betegségből,
  • viszont 311 kórházi ellátásra szorul, s közülük hét lélegeztetőgépen van.

Ukrajnában jelenleg 2980 Covid-19 beteg szorul kórházi ápolásra és közülük 121-et kellett lélegeztető készülékre kapcsolni.

Eddig Ukrajnában 98 719 laboratóriumi, úgynevezett PCR-tesztet végeztek el.

Közben Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján közölte, hogy a kormány a szerdai ülésén engedélyezni fogja szigorú feltételek mellett a kiskereskedelmi élelmiszerpiacok újranyitását az országban. A kidolgozott határozat szerint a piacokon egyebek mellett kötelező lesz az árusoknak és a vásárlóknak is arcmaszkot viselniük, a bejáratoknál pedig testhőmérséklet-mérést fognak végezni. Ezen felül tíz négyzetméterenként csak egy vevő tartózkodhat.

A piacokat szűk két hete záratta be ismét a kormány, azután, hogy március végén még újra engedélyezte a működésüket.

A piacok működésének azért van Ukrajnában komoly jelentősége, mert ott jóval olcsóbban lehet élelmiszereket - főként húst, gyümölcsöt és zöldséget - vásárolni, mint a szupermarketekben. Az újabb bezárás indoka az volt, hogy a piacokon nem tartották be a karanténkorlátozásokat.

Közben a Rejting neves ukrán szociológiai csoport felmérése szerint az utóbbi két hétben jelentősen - 19-ről 29 százalékra - nőtt azok száma, akik bevallottan naponta többször is kimennek a lakásukból az utcára. Az ukránok 23 százaléka naponta egyszer, 37 százalékuk néhány naponként megy el otthonról, és csupán 11 százalékuk mondta azt, hogy igyekszik nem elhagyni a lakást, ha nem feltétlenül szükséges.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:44
×
×
×
×