eur:
395.11
usd:
365.66
bux:
65398.26
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Magányos gyalogos egy barcelonai utcán 2020. március 26-án. Spanyolországban, ahol újabb két héttel meghosszabbították a koronavírus-járvány elleni védekezésül bevezetett szükségállapotot, 56 ezer fölé emelkedett a fertőzöttek száma, és 4089-en vesztették életüket
Nyitókép: MTI/AP/Emilio Morenatti

Pedro Sánchez: a járvány néma pusztításával fogunk találkozni az utcán

A spanyol kormány harmadszor is kezdeményezi a parlamentnél az új típusú koronavírus miatt március 15-én bevezetett szükségállapot meghosszabbítását - jelentette be a spanyol miniszterelnök.

Pedro Sánchez elmondta: a kormány javasolni fogja a korlátozó intézkedések fenntartását május 9-ig, azonban azzal az enyhítéssel, hogy a gyerekek egy meghatározott időkeretben kimehessenek az utcára április 27-től. Az intézkedés részleteinek kidolgozása még hátra van.

A spanyol alkotmány értelmében egyszerre legfeljebb 15 napra rendelhető el a szükségállapot, meghosszabbításához minden esetben a törvényhozás jóváhagyása szükséges.

A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy

az egészségügyi minisztérium rendeletet fogad el a szájmaszkok fogyasztói árának meghatározásáról

és ellenőrzéséről, hogy azok megfizethetők legyenek a lakosságnak.

Pedro Sánchez szerint a spanyolok az eddigi megszorítások betartásával "példás választ" adtak a járvány okozta szélsőséges helyzetre, áldozatuknak köszönhetően "életek tízezreit" sikerült megmenteni.

"Ezek az eredmények még nem elegendőek, és főleg törékenyek, nem tehetjük kockára őket elhamarkodott döntésekkel" - fogalmazott, indokolva a szükségállapot fenntartását, amely azt jelenti, hogy az oktatási intézmények zárva maradnak, ahol csak lehetséges továbbra is a távmunka ajánlott, a lakhelyet csak a munkába járáskor, bevásárláskor lehet elhagyni, zárva maradnak az éttermek, szórakozóhelyek és az üzletek többsége is.

Spanyolországban szombaton meghaladta a 20 ezret az új típusú koronavírus-fertőzés következtében elhunytak száma. A SARS-CoV-2 vírust eddig 191 726 ember szervezetében mutatták ki. A fertőzésből 74662-en gyógyultak meg.

A miniszterelnök beszélt arról, hogy a korlátozások visszavonását akkor lehet megkezdeni, ha az ország teljesítette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vonatkozó előírásait, reményei szerint erre májusban sor kerülhet.

Mint mondta, a kormány három hete dolgozik a fokozatosra tervezett enyhítő intézkedéseken, amelyeket lassan és "a lehető legnagyobb elővigyázatossággal" kell meghozni, várhatóan területileg eltérő módon, mivel a járvány hatása térségeként különböző.

Véleménye szerint ez egy tanulási folyamat lesz, amelyben

elképzelhető, hogy tesznek két lépést előre, aztán egyet vissza,

de mindig a járvány alakulását figyelve és a kockázatokat mérlegelve.

"Amikor újból kimegyünk az utcára (...) a járvány néma, gazdasági és társadalmi pusztításával fogunk találkozni" - mondta, és egységet kért az újjáépítéshez.

A kormányfő a héten egyeztetéseket kezdett a parlament pártjaival egy nemzeti paktum elfogadásáról, amelynek célja az egészségügyi rendszer megerősítése, az üzleti élet ösztönzése, a munkahelyteremtés, továbbá szociális védelmi intézkedések bevezetése és egységes álláspont kialakítása az Európai Unióval való tárgyalásokhoz.

"Spanyolország nem maradhat védtelen, ahogy az unió más országa sem" - fogalmazott ismét a közösségi szolidaritás szükségességét hangsúlyozva járvány okozta károk mérséklésében.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×