eur:
394.92
usd:
363.19
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Erdőtüzet oltanak a csernobili atomerőmű körüli lezárt területéhez közel fekvő falu, Ragovka közelében 2020. április 10-én, amikor hatodik napja lángolnak erdőtüzek a térségben, a sugárfertőzött zárt övezetben és környékén. A csernobili atomerőmű 4-es reaktorblokkjában 1986. április 26-án bekövetkezett robbanás a világ eddigi legsúlyosabb nukleáris balesete volt.
Nyitókép: MTI/EPA

A turisták is bánhatják a csernobili tűz pusztítását

A turisztikai látványosságok több mint harminc százaléka semmisült meg helyreállíthatatlanul a csernobili tiltott övezetben tíz napon át pusztító tűzben - jelentette ki szerdán Jaroszlav Jemeljanenko, a csernobili utazásszervezők szövetségének vezetője az egyik ukrán televízió műsorában.

Kifejtette, hogy megsemmisültek az övezetben lévő egykori szovjet üdülőközpontok, erdei falvak, amelyeket a többnapos túrák során mutattak meg a turistáknak. Hozzátette, hogy megmenekültek viszont a tűztől a fő célpontok, azaz Pripjaty városa, Csernobil és a katonai város, Csernobil-2 is, ahol a rádiólokációs állomás van. Elmondása szerint a helyi kormányzósághoz készülnek fordulni azzal a kéréssel, hogy mégis próbálják meg korszerű technológiák segítségével helyreállítani az elpusztult objektumok egy részét.

A katasztrófavédelmi szolgálat kedden közölte, hogy nyílt tűz már nincs a térségben - az eső segített megfékezni a lángokat -, de még néhány nap kell a parázsló gócok eloltásához. Szerda reggeli jelentésük szerint - amelyet az RBK Ukrajina hírportál idézett -

jelenleg is zajlik a parázsló tűzfészkek oltása.

A munkálatokban 521 szakember vesz részt 124 technikai eszközzel, beleértve két helikoptert, amelyek előző nap hat tonna vizet locsoltak szét. Nyílt tűz a katasztrófavédelem szerint továbbra sem lángolt fel újra.

A Kijev megyei rendőrség közölte, hogy eddig két embert gyanúsítottak meg tűzokozással, de nem vették őrizetbe őket. Egyikük egy helyi lakos a Kijev és Zsitomir megye határán fekvő Rahivka faluból. Mindkét gyanúsított azt állítja, hogy véletlenül okozott tüzet.

Artem Sevcsenko, a belügyminisztérium szóvivője a Hromadszke tévé műsorában elmondta, hogy tovább folytatják a nyomozást, ugyanis csoportos elkövetőket feltételeznek.

"Számos jele van annak, hogy lehettek más személyek is, akik illegálisan hatoltak be a tiltott övezetbe. (...) Ez a tűz szokatlan volt, mert több tűzfészek volt és sok helyszínen"

- indokolta a feltételezést.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd esti videoüzenetében - amelyet a Facebookon tett közzé - arról beszélt, hogy a csernobili atomerőmű, a nukleáris hulladéktároló és más kritikus fontosságú objektumok nem kerültek veszélybe a tűz miatt. Leszögezte továbbá, hogy a radioaktív sugárzás szintje Kijevben és Kijev megyében a megengedett szinten van. Biztosított afelől, hogy a katasztrófával kapcsolatban "senki sem akarja eltitkolni az igazságot" a közvélemény elől.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×