eur:
394.95
usd:
363.23
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Új koronavírussal fertőzött beteget visznek repülőgéphez az észak-olaszországi Bergamo Orio al Serio repülőterén 2020. április 2-án. Bergamo a vírussal egyik leginkább sújtott város Lombardiában, a járvány olaszországi gócpontjában, ahonnan eddig harmincnégy fertőzöttet szállítottak kezelésre repülőgéppel Németországba.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Fabrizio Cattina

Orvosokat küldött az EU Olaszországba

Ursula von der Leyen szerint a hazájukat elhagyva segíteni indulók az "európai szolidaritás valódi arcai".

Az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusán keresztül Romániából és Norvégiából érkezett orvosok és ápolók csoportját helyezte át a koronavírus-járvány által leginkább érintett olaszországi Milánóba és Bergamóba, hogy segítsék a járvány elleni küzdelemben részt vevő olasz orvosokat - jelentette be Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos Brüsszelben, online sajtótájékoztatóján kedden.

Ausztria emellett több mint háromezer liter fertőtlenítőszert ajánlott fel Olaszországnak.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta: azok az ápolók és orvosok, akik elhagyták otthonaikat, hogy más tagállamban tevékenykedő kollégáiknak segítsenek, az "európai szolidaritás valódi arcai". Az uniós bizottság mindent megtesz, hogy segítse Olaszországot és valamennyi tagállamot a szükséghelyzetben - tette hozzá.

Lenarcic tájékoztatójában kiemelte, hogy az EU vészhelyzeti reagálási koordinációs központja a nap 24 órájában, az összes tagállammal együttműködik annak biztosítására, hogy a segítség oda kerüljön, ahol leginkább szükség van rá.

Közölte, hogy Olaszország kérte a földmegfigyelő műholdakról származó adatokat szolgáltató, Kopernikusz nevű uniós rendszer adatainak továbbítását az egészségügyi létesítmények környéke, valamint a közterületek ellenőrzése céljából.

A szlovén biztos elmondta azt is, az EU a koronavírusra való reagálás központi elemének tekinti a nemzetközi együttműködést. Ennek jegyében hétfő este megérkezett Olaszországba a Kína által az Európai Uniónak felajánlott védőeszköz-adomány is. A kínai repülőgéppel 2 millió szájmaszk, 200 ezer N95-es védőmaszk és 50 ezer tesztkészlet érkezett Olaszországba.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint februárban több mint 56 tonnányi felszerelés - védőruházat, fertőtlenítőszer és orvosi maszk - érkezett Kínába, melyet az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül Franciaország, Németország, Olaszország, Lettország, Észtország, Ausztria, a Cseh Köztársaság, Magyarország és Szlovénia biztosított.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×