eur:
393.85
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Védőruházatot viselő egészségügyi dolgozók egy római kórházban 2020. április 3-án. A koronavírus-járványnak eddig 13 915 áldozata volt Olaszországban.
Nyitókép: Védőruházatot viselő egészségügyi dolgozók egy római kórházban 2020. április 3-án (MTI/AP/LaPresse/Cecilia Fabiano)

Hatmillió koronavírusos beteg is lehet Olaszországban

Miközben a legfrissebb hivatalos adatok a koronavírus-járvány lassulását mutatják Olaszországban, más felmérések jóval magasabbra teszik a betegek számát.

Az olaszországi hivatalos adatokban szereplő diagnosztizált fertőzöttek száma csak a "jéghegy csúcsa" a hétfőn közölt kutatások szerint, amelyek többszörösére becsülik az új koronavírus-fertőzés betegeinek valós számát.

Elsőként Angelo Borrelli a polgári védelmi hatóság vezetője nevezte "hihetőnek", hogy minden Olaszországban azosított fertőzöttre további tíz olyan beteg jut, akit egyhe tünetekkel vagy majdnem tünetmentesen egyáltalán nem diagnosztizáltak. A nem azonosított betegek nem szerepelnek a hivatalos statisztikákban, nem tesztelték őket, nem látta őket orvos, és gyakran ők maguk sem veszik észre tüneteiket.

A vasárnap estig számolt több mint 128 ezer ismert fertőzöttel számolva ez 1,3 millió beteget jelentene. Más kutatások azonban 5 és 6 millió közé teszik a számukat a kevesebb mint hatvan milliós Olaszországban.

A gócpont Lombardia házi orvosai március utolsó napjaiban "hiteltelennek" nevezték a tartomány közölte hivatalos számadatokat hangsúlyozva, hogy mindennapos munkájuk közben sokkal több tünetmentes vagy enyhe tünetes, például csak hőemelkedésés beteggel találkoznak.

Az Imperial College London kutatóintézet március 30-i eredményei is 6 millió olaszországi beteget számoltak. Angelo Borreli, úgy reagált, hogy elegendő vírusteszt hiányában ezt nehéz megállapiítani. Eddig mintegy 700 ezer vírustesztet végeztek Olaszországban, többségüket Lombardiában és a szintén északi Venetóban.

A Carlo La Vecchia a milánói egyetem járványstatisztikai tanára vezette, most közölt felmérés szerint az olasz lakosság mintegy tíz százaléka, vagyis

hatmillió a fertőzöttek valódi száma.

A La Stampa torinói napilap egy másik olasz-svájci kutatócsoport tanulmányát idézte, mely 5,2 millióra teszi a betegek számát: ez "elegendően magas ahhoz, hogy továbbra is fertőzéssel veszélyeztesse az egészségeseket, túl alacsony a nyájimmunitás biztosításához" - írta a kutatócsoportot vezető Giuseppe De Natale a milánói állami egyetem tanára. A nyájimmunitáshoz, vagyis a fertőzéslánc megállításához a lakosság 60-70 százalékos fertőzöttsége, és ezzel immunissá válása szükséges.

A kutatások mindegyike az Olaszországban naponta közölt számok "alulbecslését" hangsúlyozza. A hivatalosnál jóval magasabb számú fertőzöttel magyarázzák a betegek és elhalálozók Olaszországban rendkívül magas, 12 százalékos arányát is. A tanulmányok kiemelik, hogy a vasárnap estig számolt több mint 15 ezer halottat nem indokolhatja sem az olasz lakosság magas várható élettartama, sem a Pó-alföld légszennyezettsége, valamint az sem, hogy az olasz férfiak 23 százaléka dohányos, mivel ez alatta marad a 29 százalékos európai aránynak.

Az Il Giornale napilapnak nyiltakozó Giuseppe De Natale hozzátette, hogy a kutatások szerint a polgári védelem adatai "el is késtek" a járvány valós időben változó üteméhez képest. A kutatók úgy számolják, hogy a tetőzés már március 10. körül bekövetkezett, éppen akkor, amikor a római kormány elrendelte az országos kijárási korlátozást. E számítás szerint a járványgörbe lefelé ívelése már hetekkel ezelőtt elkezdődött. A szakértő kiemelte, hogy ezzel együtt az óvintézkedéseket túl korai lenne feloldani, mivel a számok csökkenése jóval lassabban halad ezek korábbi emelkedésénél. Másrészt a járvány terjedésében jelentős időeltolódás létezik Olaszország előrébb tartó északi és késésben levő déli része között.

Ami a kijárási korlátozás, a nem létfontosságú termelés és szolgáltatások leállítása, a kereskedelem és vendéglátás felfüggesztése fokozatos feloldását illeti, a római kormány tagjai egymással ellentétesen nyilatkoznak. Roberto Speranza egészségügyi miniszter bejelentése szerint a kormány április 13-ig dönt a járvány úgynevezett második fázisa részleteiről az óvintézkedések fokozatos enyhítésével. Lucia Azzolina oktatási miniszter viszont hétfőn arról beszélt, hogy megnyugtató adatok nélkül az iskolákba talán még szeptemberben sem engedik vissza a tanulókat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×