eur:
395.83
usd:
368.82
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Védőmaszkot viselő férfi egy folyómenti parkban, a koronavírus-járvány epicentrumának tartott Vuhanban 2020. április 6-án. Az új megbetegedések számának csökkenése miatt Vuhanban bejelentették, hogy április 8-tól az emberek elhagyhatják az eddig veszterzár alatt tartott várost.
Nyitókép: Roman Pilipej

Koronavírus – várva várt hírek érkeztek Kínából

Az új koronavírus járványának kezdete óta először egyetlen újabb halálozást sem jelentettek Kínában kedden, a hivatalos adatok alapján ráadásul ismét csökkent a napi megbetegedések száma.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedden 32 újonnan diagnosztizált betegről adott hírt, szemben az egy nappal korábban jelentett 39-cel. A hétfőn azonosított páciensek mindegyike külföldről érkezett az országba. A külföldről behozott esetek száma ezzel 983-ra emelkedett.

Amióta az országban a vírus terjedése mérséklődött, a járvány elleni intézkedések középpontjába a külföldről érkezett és a tünetmentes fertőzöttek kerültek.

Jóllehet a külföldről érkező fertőzöttek zöme kínai állampolgár,

Kína határozatlan időre korlátozta a külföldiek belépését az országba,

a légitársaságokat pedig a befelé irányuló nemzetközi járatok ritkítására kötelezte. A külföldről hazatérő utasok mindegyikén elvégzik a vírustesztet, de a negatív eredmény esetén is kötelező mindenkinek a 14 napos karantén.

A panaszmentes fertőzöttek számát április 1-jétől kezdték el naponta közzétenni. Hétfőn 30 ilyen esetet azonosítottak, közülük 18-at a közép-kínai Hupej tartományban, a járvány kínai gócában. Velük együtt összesen 1033 aszimptomatikus fertőzöttet tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban, ahonnan a vírus tavaly év végén terjedni kezdett, a tervek szerint szerdán oldják fel a január 23-án bevezetett vesztegzárat. A 11 milliós városban a hivatalos adatok szerint eddig 50 008 embert diagnosztizáltak az új koronavírus okozta Covid-19 nevű betegséggel, közülük 2571-en hunytak el, és jelenleg 515-öt ápolnak.

Marad a beléptetési tiltás Hongkongban

Hongkongban az igazolt fertőzöttek száma 900 fölé emelkedett hétfő éjfélig, ezért a város vezetése határozatlan időre meghosszabbította a külföldiek belépésére vonatkozó tiltást – jelentette kedden internetes oldalán a South China Morning Post (SCMP) című helyi lap.

A döntés hátterében az áll, hogy Hongkongban a legtöbb új eset szintén a külföldről érkezők közül kerül ki. Hétfőn 24 újonnan diagnosztizált fertőzöttből mindössze hat kapta el a vírust a városon belül. A hat páciens a helyi szórakozóhelyeken fertőződött meg, amelyeket azóta már bezárták a társas érintkezések korlátozására irányuló óvintézkedések keretében.

Az elmúlt két hétben a fertőzöttek száma több mint duplájára nőtt – 357-ről 914-re –, az utóbbi 14 napban azonosított eseteknek pedig mintegy háromnegyede érkezett külföldről.

A hazatérő hongkongiaknak 14 napra házi karanténba kell vonulniuk, míg a Kína szárazföldi részéről, Makaóból, vagy Tajvanról érkezőket hotelekben helyezik karanténba, ám – a hongkongi lakosokat leszámítva, – ezekről a területekről is csak azokat engedik be a városba, akik az elmúlt két hétben nem jártak külföldön.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×