eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Ruby Princess brit-amerikai üdülőhajó az ausztráliai Sydney partjai előtt vesztege, az előtérben egy temető sírkövei 2020. április 4-én. Az óceánjárón tartókodók közül 662 ember megfertőződött az új koronavírussal, hét utas meghalt a vírus okozta betegségben.
Nyitókép: MTI/AAP/Steven Saphore

Büntetőeljárás indul a halálhajó miatt

Már legalább 11 ember halt meg a Ruby Princess óceánjáró utasai közül, és egyelőre senki sem vállalja érte a felelősséget.

A Ruby Princess katasztrófája miatt büntetőeljárást indít az új-dél-walesi rendőrség. A luxushajó volt utasai közül újabb négy ember hunyt el, így legalább 11-en vesztették már életüket, ez az összes ausztráliai koronavírus-áldozat harmada.

A hajó ügye azóta vitatéma, hogy március 19-én engedték, hogy Sydney-ben kikössön, és mind a 2700 vendége a partra lépjen, noha azt utasok egy része légúti betegségre panaszkodott, és néhányukat azonnal kórházba is szállították koronavírus-fertőzés gyanújával. Azóta kiderült, hogy a betegség ausztráliai melegágya volt az óceánjáró, legalább 662 ember betegedett meg, ez több mint 10 százaléka az összes ausztrál esetnek.

Hetekig mellőzték az ügy kivizsgálását az állami és szövetségi hatóságok, ezért most inkább a rendőrség lépett. A nyomozók szerint az üzemeltető, a Carnival Cruises nem járt el jogszerűen, nem adott valós információt az utasok állapotáról. A kikötői hatóság többször is megállította a hajót, hogy kiderítse, mi a valós helyzet a fedélzeten, de a társaság állította, nincsenek vírusos betegek az utasok között. Az állami egészségügyi hatóság sem tartotta magas kockázatúnak a hajó kikötésének az engedélyezését – írja a Guardian.

Közben a Ruby Princess még mindig a kikötőben van, a fedélzeten ápolják a személyzet beteg tagjait, legalább kétszázan gyengélkednek közülük is. Aki rosszabbul van, kórházba viszik, de egyelőre nincs pontos adat arról, hogy hányan koronavírus-fertőzöttek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×