eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Franco Rivolli velencei illusztrátor felnagyított alkotása, amin egy orvos látható angyalszárnyakkal a hátán, karjában Olaszországgal egy bergamói kórház falán 2020. március 16-án. A képfeliraton megköszönik az egészségügyi dolgozók munkáját. A legutóbbi adatok szerint Olaszországban az utóbbi huszonnégy órában 368-an haltak meg, és 2853 volt az új fertőzöttek száma.
Nyitókép: MTI/AP/Luca Bruno

Szakértő: ezért eshetnek egymásnak az olaszok a járvány után

Érdek- és társadalmi csoportok közötti komoly ellentétektől tart a járványhelyzet utánra Matteo Salvini, aki 100 milliárd eurós mentőcsomag igényéről beszél, miközben a kormány 25 milliárd eurós intézkedéseket fogadott el. Giuseppe Conte szombaton sürgősségi források odaítélésről döntött. Szomráky Béla Olaszország-szakértő mondta el a részleteket az InfoRádióban.

Giuseppe Conte kormányfő szombat este bejelentette: 4,5 milliárd euró azonnali költségvetési támogatással segítik az új koronavírus-fertőzés miatt anyagilag nehéz helyzetbe jutott olaszokat az élelmiszer-, gyógyszer- és létfontosságú cikkek vásárlásban. A munka és bevétel nélkül maradtak támogatására kérte a nagyvállalatokat, termelőket is.

Az összeget az úgynevezett nemzeti szolidaritási alapból a polgármestereknek utalják át. Ezen kívül a polgári védelem forrásaiból

további 400 millió eurót osztanak szét a majdnem nyolcezer olasz város között

olyanok számára, akiket "ezzel a bevásárlásban segíthetnek".

Giuseppe Conte miniszterelnök kijelentette, a hetek óta tartó vészhelyzetben vannak olaszok, akik kezdenek anyagi nehézségbe kerülni. "Éreztetni akarjuk az állam konkrét segítségét" - mondta Conte hangsúlyozva, hogy

egész Olaszország "ugyanabban a csónakban evez", és szolidaritási láncra van szükség.

Az olasz kormányfő hozzátette, az utolsó erejéig azért fog küzdeni, hogy az Európai Unió is méltó választ adjon a járvány teremtette kihívásra.

"Nem fogok úgy bekerülni a történelembe, hogy felelősnek tartsanak, mert nem tettem meg mindent az európai polgárokért. Utolsó csepp verejtékemmel és erommel azért küzdök, hogy erős, élettel teli és egységes európai választ adjunk" - jelentette ki Conte.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentéseire utalt, aki elutasította a Róma által is szorgalmazott "koronakötvények" tervét. Conte azt hangoztatta, a javaslatot Róma nem a bizottságnak, hanem az eurócsoportnak tette, "és a kérdés még nincs lezárva".

A legfrissebb hírek szerint 10 ezer fölé emelkedett az áldozatok száma, míg a fertőzötteké 92 ezer. Az elhunytakról is megemlékezett a kormányfő.

Salvini forradalmat vizionált

A héten belpolitikai vita tárgya is lett a kormány eddigi csomagja. Amikor eldurvult a koronavírus-járvány Észak-Olaszországban, a két érintett tartomány Liga-párti vezetői arra hívták fel a figyelmet, hogy óriási pénzekre lesz szükség; mint Szomráky Béla Olaszország-szakértő az InfoRádióban elmondta, Matteo Salvini, a Liga vezetője két másik párttal karöltve is azt hangoztatja, minimum 50 milliárd euróra lesz szükség, hogy fel tudják venni a küzdelmet a járvánnyal, másrészt hogy a járvány után a gazdasági krízist kezelni tudják.

"Van egy olyan olasz kormány, amelyben az Öt Csillag Mozgalom valamivel erősebb, mint a baloldali demokraták, ezzel együtt utóbbi fújja a passzátszelet, egyszerűen kikacagták Salviniékat, és tíz nappal később előálltak egy 7,5 milliárdos csomaggal, ez körülbelül a magyar GDP 4-5 százaléka. Ekkor Németország már 550 milliárdos csomagnál tartott, ami négyszer akkora, mint a magyar GDP. Hihetetlen különbségek kezdtek kirajzolódni, amit éreztek az olaszok, és különféle konzultációk kezdődtek. Nagy nehezen feltornázódott az összeg 25 milliárdra, de ennek van egy magyarázata" - ecsetelte Szomráky Béla.

Mégpedig a következő:

mind az olasz kormány és gazdasági minisztere, mind az EU gazdasági biztosa kitart a "szent" megszorítások és plafon mellett,

ami a maastrichti 3 százalék, ami a hiányt illeti.

Közben Matteo Salvini már a 25 milliárd euróra is azt mondja, hogy semmi, mire az olasz kormány csak annyit tud reagálni, hogy - mint Szomráky Béla fogalmaz - "nem tud megszabadulni az alávetettségtől".

Matteo Salvini a járvány utánra már forradalmat vizionált.

"Salvini azt mondja, hogy mást sem csinált eddig Olaszország, mint a házi feladatot írogatta az Európai Uniónak, még sincs sehol, igyekezett betartani az EU előírásait, mégsem történt semmi, nem tudtak kitörni az eladósodásból. Az ő megoldása erre az lenne, hogy legyen egy 100 milliárd eurós csomag, amiből ki lehetne lábalni, különben egymásnak esnek a társadalmi csoportok", azok, akiknek majd jár a kormány által elfogadott 25 milliárdból, és azok, akiknek nem, utóbbiak közé tartozhatnak a kis- és közepes vállalatok.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×