INFORÁDIÓ
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia

járvány

koronavírus

olaszország

giuseppe conte

matteo salvini

Franco Rivolli velencei illusztrátor felnagyított alkotása, amin egy orvos látható angyalszárnyakkal a hátán, karjában Olaszországgal egy bergamói kórház falán 2020. március 16-án. A képfeliraton megköszönik az egészségügyi dolgozók munkáját. A legutóbbi adatok szerint Olaszországban az utóbbi huszonnégy órában 368-an haltak meg, és 2853 volt az új fertőzöttek száma.

Szakértő: ezért eshetnek egymásnak az olaszok a járvány után

InfoRádió

Érdek- és társadalmi csoportok közötti komoly ellentétektől tart a járványhelyzet utánra Matteo Salvini, aki 100 milliárd eurós mentőcsomag igényéről beszél, miközben a kormány 25 milliárd eurós intézkedéseket fogadott el. Giuseppe Conte szombaton sürgősségi források odaítélésről döntött. Szomráky Béla Olaszország-szakértő mondta el a részleteket az InfoRádióban.

Giuseppe Conte kormányfő szombat este bejelentette: 4,5 milliárd euró azonnali költségvetési támogatással segítik az új koronavírus-fertőzés miatt anyagilag nehéz helyzetbe jutott olaszokat az élelmiszer-, gyógyszer- és létfontosságú cikkek vásárlásban. A munka és bevétel nélkül maradtak támogatására kérte a nagyvállalatokat, termelőket is.

Az összeget az úgynevezett nemzeti szolidaritási alapból a polgármestereknek utalják át. Ezen kívül a polgári védelem forrásaiból

további 400 millió eurót osztanak szét a majdnem nyolcezer olasz város között

olyanok számára, akiket "ezzel a bevásárlásban segíthetnek".

Giuseppe Conte miniszterelnök kijelentette, a hetek óta tartó vészhelyzetben vannak olaszok, akik kezdenek anyagi nehézségbe kerülni. "Éreztetni akarjuk az állam konkrét segítségét" - mondta Conte hangsúlyozva, hogy

egész Olaszország "ugyanabban a csónakban evez", és szolidaritási láncra van szükség.

Az olasz kormányfő hozzátette, az utolsó erejéig azért fog küzdeni, hogy az Európai Unió is méltó választ adjon a járvány teremtette kihívásra.

"Nem fogok úgy bekerülni a történelembe, hogy felelősnek tartsanak, mert nem tettem meg mindent az európai polgárokért. Utolsó csepp verejtékemmel és erommel azért küzdök, hogy erős, élettel teli és egységes európai választ adjunk" - jelentette ki Conte.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentéseire utalt, aki elutasította a Róma által is szorgalmazott "koronakötvények" tervét. Conte azt hangoztatta, a javaslatot Róma nem a bizottságnak, hanem az eurócsoportnak tette, "és a kérdés még nincs lezárva".

A legfrissebb hírek szerint 10 ezer fölé emelkedett az áldozatok száma, míg a fertőzötteké 92 ezer. Az elhunytakról is megemlékezett a kormányfő.

Salvini forradalmat vizionált

A héten belpolitikai vita tárgya is lett a kormány eddigi csomagja. Amikor eldurvult a koronavírus-járvány Észak-Olaszországban, a két érintett tartomány Liga-párti vezetői arra hívták fel a figyelmet, hogy óriási pénzekre lesz szükség; mint Szomráky Béla Olaszország-szakértő az InfoRádióban elmondta, Matteo Salvini, a Liga vezetője két másik párttal karöltve is azt hangoztatja, minimum 50 milliárd euróra lesz szükség, hogy fel tudják venni a küzdelmet a járvánnyal, másrészt hogy a járvány után a gazdasági krízist kezelni tudják.

"Van egy olyan olasz kormány, amelyben az Öt Csillag Mozgalom valamivel erősebb, mint a baloldali demokraták, ezzel együtt utóbbi fújja a passzátszelet, egyszerűen kikacagták Salviniékat, és tíz nappal később előálltak egy 7,5 milliárdos csomaggal, ez körülbelül a magyar GDP 4-5 százaléka. Ekkor Németország már 550 milliárdos csomagnál tartott, ami négyszer akkora, mint a magyar GDP. Hihetetlen különbségek kezdtek kirajzolódni, amit éreztek az olaszok, és különféle konzultációk kezdődtek. Nagy nehezen feltornázódott az összeg 25 milliárdra, de ennek van egy magyarázata" - ecsetelte Szomráky Béla.

Mégpedig a következő:

mind az olasz kormány és gazdasági minisztere, mind az EU gazdasági biztosa kitart a "szent" megszorítások és plafon mellett,

ami a maastrichti 3 százalék, ami a hiányt illeti.

Közben Matteo Salvini már a 25 milliárd euróra is azt mondja, hogy semmi, mire az olasz kormány csak annyit tud reagálni, hogy - mint Szomráky Béla fogalmaz - "nem tud megszabadulni az alávetettségtől".

Matteo Salvini a járvány utánra már forradalmat vizionált.

"Salvini azt mondja, hogy mást sem csinált eddig Olaszország, mint a házi feladatot írogatta az Európai Uniónak, még sincs sehol, igyekezett betartani az EU előírásait, mégsem történt semmi, nem tudtak kitörni az eladósodásból. Az ő megoldása erre az lenne, hogy legyen egy 100 milliárd eurós csomag, amiből ki lehetne lábalni, különben egymásnak esnek a társadalmi csoportok", azok, akiknek majd jár a kormány által elfogadott 25 milliárdból, és azok, akiknek nem, utóbbiak közé tartozhatnak a kis- és közepes vállalatok.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Luca Bruno

Kapcsolódó hang

Olasz támogatás a járvány után - Szomráky Béla
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018