eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Temetkezési dolgozók és halottaskocsik a bresciai halottasház előtt 2020. március 16-án. Olaszországban 2158-ra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma.
Nyitókép: MTI/AP/Luca Bruno

Sokkoló adat Olaszországból, nem lassít a járvány

Már 10 ezer fölé emelkedett az áldozatok száma

Egy nap alatt 889-cel nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, így már 10 023-ab vesztették életüket összességében. Ennél csak a pénteki szám volt magasabb, tegnap 919-en haltak meg.

A diagnosztizált fertőzöttek száma 5974-gyel emelkedett, 92 472 betegről tud a polgári védelem.

Lombardiában a legrosszabb a helyzet, egy nap alatt 542-en hunytak el.

Az országban 12 384-en gyógyultak meg, míg 3856-an súlyos állapotban vannak kórházban.

Az olasz kormány már azt tervezi, hogy meghosszabbítja a mostani helyzet szerint április közepéig tartó szigorú korlátozásokat.

A Ferenc pápa rezidenciájában elvégzett koronavírus-tesztek eredménye szerint a 83 éves egyházfő és a közeli munkatársai nem fertőzöttek - tudatta közleményében Matteo Bruni vatikáni szóvivő szombaton.

Százhetven emberen végeztek el vírustesztet a pápai államban, és hat esetben lett pozitív az eredmény, egyikük a Szent Márta vendégházban lakik, ahol Ferenc is.

Ilyen a helyzet Dél-Olaszországban

Puglia kormányzója, Michele Emiliano szerint korai még enyhíteni az óvintézkedések korlátozásain, de a koronavírus-fertőzés miatti vészhelyzetből elsőként a déli régiók lábalnak ki. Azt mondta: a járvány szabályosan kettéosztotta Olaszországot: a gócpontnak számító északi tartományokban még hónapokig eltarthat, mire a járványgörbe elkezd erőteljesen lefelé ívelni, miközben délen sikerült nemcsak lelassítani, hanem meg is fékezni a fertőzés terjedését.

Hozzátette: ezt az előnyt a déli vállalatoknak, üzemeknek ki kell majd használniuk, és azt kell szorgalmazniuk, hogy az északon vagy más országokban elhúzódó vészhelyzet miatt a "már megnyitott" dél-olaszországi tartományokba helyezzenek át bizonyos termelési egységeket.

Michele Emiliano sikeres stratégiának nevezte, hogy minden eszközzel megakadályozták, hogy az "északról menekülők délre vigyék a vírust". Elmondta: a kívülről érkezőket a pugliai vasútállomásokon, buszpályaudvarokon és sztrádakapuknál azonosították, és kéthetes házi karanténba helyezték. Kritikus pontnak nevezte a déli tartomány több száz, nagyrészt magánkézben működő idősotthonát.

Álhírnek nevezte azokat a sajtóértesüléseket, melyek szerint a délolasz gyógyszertárakat és élelmiszerboltokat már több támadás érte volna, és Bari utcáin ellopják a teli bevásárlószatyrokat. Elismerte azonban, hogy a válsághelyzet mindenekelőtt az eddig többnyire feketén alkalmazott, most bevétel nélkül maradt délolaszokat sújtja.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×