eur:
394.55
usd:
369.9
bux:
65248.03
2024. április 19. péntek Emma
Ferenc pápa a balázsfalvi Szabadság mezején pontifikált miséjén, amelyen boldoggá avat hét, a kommunisták börtöneiben meghalt görögkatolikus püspököt 2019. június 2-án.
Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Fertőzött a pápa közeli munkatársa

Fertőtlenítették a pápa lakóhelyeként ismert Szent Márta-házat, és tovább szigorították az óvintézkedéseket Vatikánváros egész területén, miután Ferenc pápa egyik közeli munkatársának pozitív lett a koronavírus-tesztje.

A Corriere della Sera olasz napilap úgy tudja, egy prelátusról, a szentszéki államtitkárság magas beosztású egyházi munkatársáról van szó, aki évek óta a Szent Márta-házban lakik, Ferenc pápa közvetlen közelében.

A beteg férfit, akinek nem súlyos az állapota, a Vatikántól nem messzi Gemelli-Columbus kórházban ápolják, amely az olasz főváros második számú járványkórháza. Sajtóinformációk szerint ő

az ötödik vatikáni beteg, köztük van a Vatikáni Múzeum két világi dolgozója is.

Az Il Messaggero úgy értesült, a pápai állam területén regisztrált újabb beteg miatt felmerült az Olaszországban már érvényes kijárási korlátozás bevezetése a Vatikánváros területén is. A Szent Márta-házat fertőtlenítették, és azt tanácsolták az egyházfőnek, hogy a járvány miatt költözzön át a jobban elszigetelt apostoli palotákba, a pápai lakosztályba, amit ő eddig elutasított. Korlátozták emellett Ferenc pápa megbeszéléseit és találkozásait is.

A 83 éves Ferenc pápát március eleje óta óvják a fertőzéstől,

a beszédeit interneten sugározzák, a Szent Márta-ház kápolnájában reggelente bemutatott misét is nagyon szűk körben pontifikálja, egyedül étkezik a szobájában, a különböző vatikáni hivatalok képviselőit az apostoli paloták nagyobb termeiben fogadja.

Március 10-től a Szent Péter-bazilika, a Szent Péter tér, a Vatikáni Múzeum és Könyvtár is zárva tart, valamint a még működő hivatalokban is bevezették a távmunkát. A szentszéki államtitkárság leállította a nem halaszthatatlan feladatok végzését, és arra szólította fel az egyházi és világi dolgozókat, hogy vegyék ki szabadságukat. Leállt a szentszéki napilap, a L'Osservatore Romano nyomtatott kiadása is, amely kizárólag online jelenik meg.

Rendkívüli óvintézkedésekkel védik a 93 éves XVI. Benedek nyugalmazott pápa egészségét is, aki a Szent Márta-háztól nem messzi vatikáni kolostor épületében lakik.

Az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció szerdai bejelentése szerint módosítják az idei húsvéti szertartások megtartását. A dokumentum leszögezi, hogy húsvét dátuma nem mozdítható el. A változtatások többek között a virágvasárnapi felvonulást érintik, amelyet hívők nélkül, a templomokon belül tartanak meg, a krizmaszentelést máskorra halasztják, és elmarad a lábmosás nagycsütörtöki szertartása is. A rendelkezések a járvány sújtotta országokra és közösségekre vonatkoznak, a helyi püspöki konferenciák útmutatása szerint. Hasonló rendelkezést adott ki a keleti egyházakért felelős vatikáni kongregáció is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×