eur:
394.43
usd:
369.69
bux:
65295.05
2024. április 19. péntek Emma
Az olasz elnöki hivatal sajtóirodája által közreadott képen Giuseppe Conte olasz miniszterelnök (j) videokonferenciát tart Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével a tüdőgyulladást okozó koronavírus terjedésével kapcsolatban a római kormányfői rezidencián, a Chigi-palotában 2020. március 11-én. Friss hatósági bejelentés szerint egy nap alatt csaknem kétszázzal 827-re emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma, és kétezer új fertőzött személyt regisztráltak.
Nyitókép: MTI/EPA/Olasz elnöki hivatal sajtóirodája/Filippo Attili

Szakértő: vége az EU-ban a titkos alkuk világának

Videokonferenciázásra álltak át az uniós állam- és kormányfők, valamint az illetékes miniszterek. Pótolja-e a virtuális kapcsolat a személyes találkozókat? Fóris György boncolgatta a kérdést az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában.

Videokonferenciáznak az EU vezetői, az állam- és kormányfők, valamint a szakminiszterek.

Az ilyen ülésekre jellemző, hogy reggel megnyitják a "csúcsot", majd bezárják, és akár hajnali háromig is tart a "gyónás" időszaka, ami két-, háromoldalú egyeztetéseket jelent - avatta be az InfoRádió hallgatóit Fóris György, a Bruxinfo elemzője.

"Ez egy nagyon nehéz műfaj. Mindenkinek vannak bevallott és be nem vallott követelései, olyan, mint egy kártyaparti. Persze bevallott és nem bevallott engedmények is vannak. Folyik egyfajta alkudozás, ami nagyon kifinomult diplomáciai eszközökkel történik. Amikor négyszemközt találkoznak a vezetők, tudják, hogy ami ott elhangzik, köztük marad, de videokonferencia esetén erre nincs garancia, senki nem tudja, hogy kik hallgatják még a négyszemközti tárgyalást" - mutatott rá.

Vagyis más az "akusztikája" ezeknek a beszélgetéseknek, mindenki sokkal óvatosabb, visszafogottabb, kompromisszumra kevéssé hajló" - tette hozzá.

Ha szerinte a finomhangolás lehetősége nem áll fenn,

a fontos kérdésekben az egyezség nem tud megszületni belátható időn belül.

"Márpedig akkor nem lesz következő költségvetés januártól".

Az EU másik nehézsége a tagállamokkal szemben, hogy nem tud "rendeleti kormányzásra" átállni, mert nincs kormánya, minisztériumi apparátusa.

"Ha nagyon ég a ház és gyorsan kell dönteni, akkor abban tud működni az elektronikus technológia, ám ahogy áttérnek az EU életét átszövő egyéb kérdésekre, ott nem lesz közelebb a megoldás, sőt!"

A teljes beszélgetés szerda este 19 órától az InfoRádió Brüsszeli hét című magazinműsorában hallható.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×