INFORÁDIÓ 
2020. június 1. hétfő
Tünde

koronavírus

európai unió

videokonferencia

brüsszeli hét

Az olasz elnöki hivatal sajtóirodája által közreadott képen Giuseppe Conte olasz miniszterelnök (j) videokonferenciát tart Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével a tüdőgyulladást okozó koronavírus terjedésével kapcsolatban a római kormányfői rezidencián, a Chigi-palotában 2020. március 11-én. Friss hatósági bejelentés szerint egy nap alatt csaknem kétszázzal 827-re emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma, és kétezer új fertőzött személyt regisztráltak.

Szakértő: vége az EU-ban a titkos alkuk világának

Videokonferenciázásra álltak át az uniós állam- és kormányfők, valamint az illetékes miniszterek. Pótolja-e a virtuális kapcsolat a személyes találkozókat? Fóris György boncolgatta a kérdést az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában.

Videokonferenciáznak az EU vezetői, az állam- és kormányfők, valamint a szakminiszterek.

Az ilyen ülésekre jellemző, hogy reggel megnyitják a "csúcsot", majd bezárják, és akár hajnali háromig is tart a "gyónás" időszaka, ami két-, háromoldalú egyeztetéseket jelent - avatta be az InfoRádió hallgatóit Fóris György, a Bruxinfo elemzője.

"Ez egy nagyon nehéz műfaj. Mindenkinek vannak bevallott és be nem vallott követelései, olyan, mint egy kártyaparti. Persze bevallott és nem bevallott engedmények is vannak. Folyik egyfajta alkudozás, ami nagyon kifinomult diplomáciai eszközökkel történik. Amikor négyszemközt találkoznak a vezetők, tudják, hogy ami ott elhangzik, köztük marad, de videokonferencia esetén erre nincs garancia, senki nem tudja, hogy kik hallgatják még a négyszemközti tárgyalást" - mutatott rá.

Vagyis más az "akusztikája" ezeknek a beszélgetéseknek, mindenki sokkal óvatosabb, visszafogottabb, kompromisszumra kevéssé hajló" - tette hozzá.

Ha szerinte a finomhangolás lehetősége nem áll fenn,

a fontos kérdésekben az egyezség nem tud megszületni belátható időn belül.

"Márpedig akkor nem lesz következő költségvetés januártól".

Az EU másik nehézsége a tagállamokkal szemben, hogy nem tud "rendeleti kormányzásra" átállni, mert nincs kormánya, minisztériumi apparátusa.

"Ha nagyon ég a ház és gyorsan kell dönteni, akkor abban tud működni az elektronikus technológia, ám ahogy áttérnek az EU életét átszövő egyéb kérdésekre, ott nem lesz közelebb a megoldás, sőt!"

A teljes beszélgetés szerda este 19 órától az InfoRádió Brüsszeli hét című magazinműsorában hallható.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Olasz elnöki hivatal sajtóirodája/Filippo Attili

Kapcsolódó hang

Eltűnnek a titkos alkuk az EU-ban
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018