eur:
395.15
usd:
364.38
bux:
65503.44
2024. március 19. kedd Bánk, József
A halálozási rovat több oldalt tesz ki az Eco di Bergamo című bergamói újságban 2020. március 17-én. Bergamo az új koronavírussal leginkább sújtott város Észak-Olaszországban, a járvány olaszországi gócpontjában.
Nyitókép: MTI/AP/Luca Bruno

Sztrájkkal válaszolnak az olaszok az újabb döntésekre

Több vállalatnál és gyárban spontán sztrájkba léptek a dolgozók hétfőn, mivel úgy ítélték meg, hogy nem létfontosságú termelést vagy szolgáltatást végeznek, és az új típusú koronavírus-fertőzés legutolsó óvintézkedései értelmében egységeiknek nem kellene működniük. A szakszervezetek szerdára országos sztrájkot hirdettek meg.

Elsőként a Leonardo kutatóközpont dolgozói szüntették be a munkát. A harmadik legnagyobb európai védelmi vállalat munkatársai szerint feladataik nem számítanak létfontosságúaknak.

A római kormánynak a hivatalos közlönyben hétfőn megjelentetett rendelkezése a nem létfontosságú termelési tevékenységeket és szolgáltatásokat függesztette fel április 3-ig, az országos mozgáskorlátozás további szigorításának érdekében.

Giuseppe Conte miniszterelnök többek között

  • az élelmiszer- és gyógyszeripart,
  • a mezőgazdaságot,
  • halászatot,
  • energiaszektort,
  • távközlést,
  • tömegközlekedést

nevezte meg létfontosságúként, a kormányrendelkezés végső változata azonban 120 ipari tevékenységet és szolgáltatást tartott létfontosságúnak. A szakszervezetek szerint a kormány a gyáriparosok nyomásának engedett.

Az eredeti tervek szerint bezárás várt a fémipari létesítményekre, amelyek nagy részét azonban nyitva hagyták. A fémipari érdekképviseletek szerdára országos sztrájkot hirdettek meg, és ehhez a továbbra is működő vegyipari, energetikai, textilipari és kézműipari gyárak, vállalatok dolgozói is csatlakoztak. A kormányrendelet szerint a textiliparban kizárólag a védőruhát gyártó üzemek termelését kell fenntartani, valójában a mást termelő textilgyárakban is tovább folytatódik a munka. A szakszervezetek hangsúlyozták, hogy a dolgozók nem kaptak szájmaszkot, védőkesztyűt, és nincs biztosítva a legalább egyméteres távolságtartás sem.

Hasonlóképpen

munkabeszüntetésre készülnek a bankok dolgozói és a telefonközpontok munkatársai.

A továbbra is nyitva tartó telefonos- és internetes szolgáltatást nyújtó üzletek dolgozói is az óvintézkedések hiányos betartására panaszkodnak munkahelyeiken. Rómában koronavírus-fertőzésben halt meg egy telefonos ügyfélszolgálat 34 éves munkatársa, aki közösségi oldalán éppen az egészségre veszélyes munkakörülményekre hívta fel a figyelmet: véleménye szerint túl szűk helyen, túl közel kollégáihoz, a fülhallgatók és mikrofonok fertőtlenítése nélkül kellett dolgoznia.

Az amerikai-olasz Fiat-Chrysler gépjárműcsoport bejelentette, hogy egyes üzemeiben szájmaszkgyártásra állnak át.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×