eur:
392.82
usd:
368.08
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Csaknem teljesen néptelen a prágai Károly híd 2020. március 20-án. Az új koronavírus járványa miatt Csehországban mindenki számára kötelező az orr és a száj eltakarása a köztereken.
Nyitókép: Csaknem teljesen néptelen a prágai Károly híd 2020. március 20-án. (MTI/EPA/Martin Divisek)

Kijárási tilalom, leállított tömegközlekedés - további szigorítások a régiónkban

Csehország túl az ezer fertőzöttön, Horvátországban már nincs tömegközlekedés, több mint 55 ezer fertőzésgyanús otthoni karanténos Lengyelországban, ingyen maszkok az időseknek vásárláskor Szerbiában.

Átlépte az ezret vasárnap reggelre az új koronavírussal fertőzöttek száma Csehországban. Több térségbeli országban további szigorításokat rendeltek el.

A prágai egészségügyi minisztérium honlapján megjelent legfrissebb kimutatás szerint a fertőzöttek száma 1047-re nőtt a szombat esti 995-ről, a gyógyultak száma ötről hatra emelkedett, míg laboratóriumi tesztet már 15 544 személyen végezték el. A járványnak Csehországban eddig áldozata nincs.

Vasárnapra virradóra a cseh-kínai légi híd keretében két különrepülőgépen újabb védőeszköz felszerelés szállítmányok érkeztek Csehországba. A rakományok egyebek között

kilencmillió különféle arcmaszkot, 200 ezer gyorstesztet, 120 ezer védőöltözetet tartalmaznak, amelyeket még a nap folyamán szétosztanak a kórházak és a régiók között.

Andrej Babis kormányfő szerint hétfőtől megváltoztatják a védőeszközök szétosztásának rendszerét, amelyért eddig az egészségügyi tárca volt a felelős. Ezzel azonban aránylag nagy az elégedetlenség, és több régiós elöljáró, illetve orvosi szervezet Adam Vojtech miniszter menesztését követelik a miniszterelnöktől. Babis azonban kiállt minisztere mellett, s azt mondta, hogy nem kívánja meneszteni. Hétfőtől az egészségügyi tárca csak az egészségügyi rendszer védőeszköz-ellátásáért lesz felelős, míg a régiókat átveszi a belügy.

Negyven milliárd koronáról 200 milliárd koronára tervezi felemelni a cseh költségvetés idei hiányát a koronavírus-járvány következményei miatt a prágai pénzügyminisztérium - jelentette ki Alena Schillerová pénzügyminiszter szombaton este a közszolgálati cseh hírtelevízióban (CT24).

Kijárási tilalom, leállított tömegközlekedés, maszkok milliószámra

Horvátországban vasárnaptól betiltották a tömegközlekedést. Eddig több mint 14 ezer emberrel szemben rendeltek el otthoni karantént. Vasárnap reggeli közlés szerint az országban jelenleg 206 fertőzöttről tudnak, 78-val többről, mint előző nap.

Szlovéniában egy nap alatt 42-vel, 383-ra emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.

A LOT lengyel állami légitársaság múlt vasárnap elindított akciója keretében eddig 150 különjárattal több mint 23,5 ezer lengyelt szállítottak haza a világ különféle országaiból - közölte a lengyel külügyi szóvivő. Összesen több mint 45 ezren regisztráltak a LOT charter járataira, a légihíd továbbá is folytatódik.

A visszatérőket 14 napos karanténba helyezik, ők teszik ki a jelenleg több mint 55 ezer fős fertőzésgyanús, többségében nem kórházban, hanem otthonában elkülönített csoport többségét.

Lengyelországban vasárnap reggelig 547 Covid-19-fertőzést regisztráltak, azaz 24 óra alatt 108-cal nőtt az ismert betegek száma. Eddig öt idős ember halt bele a betegségbe.

Éjszakai kijárási tilalmat vezetett be az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében Észak-Macedónia, vasárnaptól 21 és reggel 6 óra között tilos utcára lépnie a lakosságnak. Az országban leállították az éjszakai tömegközlekedést, és a taxik is csak kórházba vagy gyógyszertárba szállíthatják az embereket 21 és 6 óra között. Emellett betiltották az öt főnél népesebb összejöveteleket.

Szerbia a jövő csütörtökig 15 millió, majd további 35 millió maszkot vásárol még a jövő hét során, a következő hetekben pedig még 50 millió védőmaszkra lehet számítani. Az idősek - akik kizárólag vásárlás céljából hagyhatják el otthonaikat - az élelmiszerüzletekbe lépés előtt ingyen maszkot kapnak. Vasárnap reggelre 171-ről 188-ra nőtt a fertőzöttek száma a nyugat-balkáni országban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×