eur:
393.02
usd:
367.25
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Angela Merkel német kancellár felszólal a Német-Görög Gazdasági Fórumon Berlinben 2020. március 9-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Merkel: a távolságtartással kell kifejezni a gondoskodást

Történelmi jelentőségű feladat a koronavírus-járvány lassítása, amihez a lehető legnagyobb mértékben le kell állítani a közösségi életet - hangsúlyozta német kancellár televíziós beszédében.

A második világháború óta nem volt annyira fontos "a közös, szolidáris cselekvés", mint most - jelentette ki Angela Merkel, aki 2005 óta Németország kormányfője, és a szokásos szilveszteri köszöntőktől eltekintve első alkalommal fordult televíziós beszéddel hazája polgáraihoz.

Mint mondta, Németország demokrácia, amelyet nem a kényszer, hanem a megosztott tudás és az együttműködés éltet, és amelyben átláthatóvá kell tenni, meg kell magyarázni és meg kell indokolni a politikai döntéseket.

A kormány és valamennyi állami intézmény arra törekszik, hogy megóvja Németország közösségét és korlátozza a járvány által okozott gazdasági, társadalmi és kulturális kárt.

Ehhez a küzdelemhez a tudomány nyújt "zsinórmértéket". A tudomány álláspontja pedig az, hogy mivel nincs védőoltás a vírus ellen és nincs gyógymód az általa okozott betegségre,

le kell lassítani, "hónapokra szét kell húzni" a járványt, hogy időt nyerjenek a kutatók és el lehessen látni a betegeket.

Németországban kitűnő az egészségügyi rendszer, "talán az egyik legjobb a világon", de "még a mi kórházaink is teljességgel túlterhelődnének", ha rövid idő alatt túl sok súlyos esetet kellene ellátni.

"Ezek nem egyszerűen számok egy statisztikában, hanem (...) emberek, és mi olyan közösséget alkotunk, amelyben minden élet és minden ember számít".

Ezért mellőzni, a lehető legnagyobb mértékben kerülni kell az egymás közötti közvetlen, fizikai kapcsolatot, hogy lassabban terjedjen a vírus.

"Most a távolságtartással kell kifejezni a gondoskodást"

- mondta Angela Merkel, hozzátéve: a feladat történelmi jelentőségű, és csak akkor lehet megoldani, ha mindenki a magáénak érzi.

Meg is jelent sok kreatív megoldás, amelyekkel dacolni lehet a vírus társadalmi hatásaival. "Már most vannak unokák, akik podcastot vesznek fel a nagyszüleiknek, hogy ne legyenek magányosak" - mondta a német kancellár.

Hozzátette: a megszokott mindennapi élet soha nem látott mértékű korlátozása a gazdaságnak, a nagy cégeknek és a kisvállalatoknak, az üzleteknek, a vendéglőknek, az egyéni vállalkozóknak "már most nagyon nehéz", és "a következő hetek még nehezebbek lesznek", de a kormány mindent megtesz a gazdasági hatások ellensúlyozásáért és a munkahelyek megőrzéséért.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×