INFORÁDIÓ 
2020. november 26. csütörtök
Virág

németország

angela merkel

koronavírus

Angela Merkel német kancellár felszólal a Német-Görög Gazdasági Fórumon Berlinben 2020. március 9-én.

Merkel: a távolságtartással kell kifejezni a gondoskodást

Infostart / MTI

Történelmi jelentőségű feladat a koronavírus-járvány lassítása, amihez a lehető legnagyobb mértékben le kell állítani a közösségi életet - hangsúlyozta német kancellár televíziós beszédében.

A második világháború óta nem volt annyira fontos "a közös, szolidáris cselekvés", mint most - jelentette ki Angela Merkel, aki 2005 óta Németország kormányfője, és a szokásos szilveszteri köszöntőktől eltekintve első alkalommal fordult televíziós beszéddel hazája polgáraihoz.

Mint mondta, Németország demokrácia, amelyet nem a kényszer, hanem a megosztott tudás és az együttműködés éltet, és amelyben átláthatóvá kell tenni, meg kell magyarázni és meg kell indokolni a politikai döntéseket.

A kormány és valamennyi állami intézmény arra törekszik, hogy megóvja Németország közösségét és korlátozza a járvány által okozott gazdasági, társadalmi és kulturális kárt.

Ehhez a küzdelemhez a tudomány nyújt "zsinórmértéket". A tudomány álláspontja pedig az, hogy mivel nincs védőoltás a vírus ellen és nincs gyógymód az általa okozott betegségre,

le kell lassítani, "hónapokra szét kell húzni" a járványt, hogy időt nyerjenek a kutatók és el lehessen látni a betegeket.

Németországban kitűnő az egészségügyi rendszer, "talán az egyik legjobb a világon", de "még a mi kórházaink is teljességgel túlterhelődnének", ha rövid idő alatt túl sok súlyos esetet kellene ellátni.

"Ezek nem egyszerűen számok egy statisztikában, hanem (...) emberek, és mi olyan közösséget alkotunk, amelyben minden élet és minden ember számít".

Ezért mellőzni, a lehető legnagyobb mértékben kerülni kell az egymás közötti közvetlen, fizikai kapcsolatot, hogy lassabban terjedjen a vírus.

"Most a távolságtartással kell kifejezni a gondoskodást"

- mondta Angela Merkel, hozzátéve: a feladat történelmi jelentőségű, és csak akkor lehet megoldani, ha mindenki a magáénak érzi.

Meg is jelent sok kreatív megoldás, amelyekkel dacolni lehet a vírus társadalmi hatásaival. "Már most vannak unokák, akik podcastot vesznek fel a nagyszüleiknek, hogy ne legyenek magányosak" - mondta a német kancellár.

Hozzátette: a megszokott mindennapi élet soha nem látott mértékű korlátozása a gazdaságnak, a nagy cégeknek és a kisvállalatoknak, az üzleteknek, a vendéglőknek, az egyéni vállalkozóknak "már most nagyon nehéz", és "a következő hetek még nehezebbek lesznek", de a kormány mindent megtesz a gazdasági hatások ellensúlyozásáért és a munkahelyek megőrzéséért.

Nyitókép: MTI/EPA/Hayoung Jeon
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018