eur:
393.71
usd:
368.78
bux:
65994.38
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Munkások egy hatalmas maszkot helyeznek az egyik papírbábura a kelet-spanyolországi Valenciában 2020. március 11-én, két nappal a Szent József napján tartott Fallas Fesztivál előtt. A szervezők a koronavírusos fertőzés miatt lefújták a rendezvényt.
Nyitókép: MTI/AP/Alberto Saiz

Szombaton szükségállapotot vezetnek be Spanyolországban

Az intézkedés célja, hogy mozgósítani tudják az állam minden - gazdasági, egészségügyi, katonai és civil - erőforrását, és így a lehető legjobban védhessék az állampolgárok egészségét.

Szükségállapot bevezetését rendeli el szombati rendkívüli ülésén a spanyol kormány a koronavírus-fertőzések terjedésének lassítása érdekében - jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök Madridban pénteken.

"A vírus elleni küzdelem első fázisában vagyunk" - fogalmazott a kormányfő, hangsúlyozva, hogy "nagyon kemény hetekre" lehet számítani,

nem kizárható, hogy jövő héten meghaladja a 10 ezret a fertőzöttek száma.

Az egészségügyi hatóságok minden erőfeszítése most arra irányul, hogy elkerüljék a vírus túl gyors terjedését - közölte.

A legfrissebb adatok szerint Spanyolországban a fertőzöttek száma pénteken meghaladta a 4200-at, azaz 24 óra alatt több mint ezerrel nőtt. A betegségbe eddig 120-an haltak bele.

A szükségállapot elrendelésével a spanyol alkotmány lehetőséget ad a kormánynak rendkívüli intézkedések bevezetésére, például, hogy korlátozza az emberek szabad mozgását, és lezárjon teljes városokat, autonóm tartományokat vagy akár az egész országot.

A kormány által elrendelt korlátozásokat 15 napig lehet fenntartani, és a parlament hozzájárulásával lehet meghosszabbítani.

A dél-európai országban eddig egyetlen alkalommal, 2010-ben vezettek be szükségállapotot, amikor a légiforgalmi irányítók sztrájkja miatt le kellett zárni a spanyol légteret.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×