eur:
394.09
usd:
365.69
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Emmanuel  Macron francia elnök beszédet mond egy rendezvényen az északkelet-franciaországi Pont-a-Moussonban 2018. november 5-én. Macron az első világháborút lezáró tűzszünet aláírásának 100. évfordulója alkalmából kezdett egyhetes körútja során felkeresi az első világháború franciaországi emlékhelyeit.
Nyitókép: MTI/EPApool/Ludovic Marin

Bezárnak a francia iskolák, de a választást megtartják

A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében hétfőn újabb utasításig bezár a bölcsődéktől az egyetemekig a teljes francia oktatási rendszer - jelentette be a francia elnök.

Emmanuel Macron csütörtök este az országos televíziókban élőben közvetített beszédében úgy vélte, hogy

"Franciaország az elmúlt száz év legsúlyosabb egészségügyi válságát éli".

Az elnök ezért mindenkitől azt kérte, hogy a lehető legszükségesebbre korlátozza a mozgását, valamint azt javasolta a 70 évesnél idősebbeknek, hogy ha nem szükséges, ne hagyják el az otthonukat, jóllehet a tömegközlekedési járművek továbbra is működni fognak.

"Mindannyiunk érdekében hétfőtől újabb utasításig a bölcsődék, az iskolák, a középiskolák, a gimnáziumok és az egyetemek zárva lesznek. Egyszerű ok miatt: a szakemberek szerint a gyerekeink és a legfiatalabbak terjesztik a leginkább a járványt" - mondta a francia elnök.

Az országban tíz gócpontot tartanak nyilván, ahol már a múlt héten bezártak azt iskolák március 29-ig, ami több mint 400 ezer tanulót érintett.

Hétfőtől viszont 12 millió iskolás és diák számára bezár mintegy 62 ezer oktatási intézmény.

Azt is bejelentette a francia elnök, hogy az önkormányzati választások vasárnapi első fordulóját megtartják az egész országban, a demokrácia fenntartása érdekében.

"A helyhatósági választásokról is kikértem a tudósok véleményt. Szerintük semmi nem szól az ellen, hogy a franciák, még a legérzékenyebbek is, az urnákhoz vonuljanak. De ügyelni kell a vírus elleni védekező gesztusok és az egészségügyi előírások betartására" - fogalmazott Emmanuel Macron.

A francia elnök jelezte, hogy felkérte a kormányt, tegyen javaslatot egy európai és egy nemzeti gazdaságösztönző programra a koronavírus-járványnak a gazdaságot visszavető hatásainak a kompenzálására. A gazdasági tárca már napközben jelezte, hogy a kis- és középvállalatok halasztást kapnak a járulékok befizetésére. Az uniós tagállamoktól pedig azt kérte Emmanuel Macron, hogy gyorsan és hatékonyan reagáljanak a kialakult helyzetre.

Elmondta, hogy a kilakoltatási tilalom felfüggesztésének március 31-i végét május végéig meghosszabbítja a kormány, és további rendkívüli intézkedéseket is bevezet "a legkiszolgáltatottabbak védelmére".

A francia elnök jelezte, hogy az egészségügyi rendszernek a kormányzat minden szükséges eszközt és anyagi forrást biztosít, "bármennyibe is kerüljön", és ígéretet tett arra, hogy a turizmusban, a vendéglátóiparban vagy a kultúrában dolgozók számára a kényszerszabadságra vonulók fizetéskiesését kompenzálja az állam.

Emmanuel Macron kitért arra is, hogy a G7-es országcsoport soros elnöki tisztét ellátó Donald Trump amerikai elnöknek azt fogja javasolni, szülessen rendkívüli kezdeményezés a világgazdaságot is veszélyeztető pandémia hatásainak ellensúlyozására.

A francia államfő arra is felhívta a figyelmet, hogy

a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére a határok lezárására "valószínűleg szükség lesz",

de úgy vélte, hogy arról európai szinten kell döntést hozni.

Az egészségügyi hatóságok legfrissebb összesítése szerint a fertőzöttek száma 2876-ra nőtt, ami csaknem hatszázzal több a szerda esti adatoknál, a halottak száma pedig 13-mal 61-re emelkedett.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×