eur:
368.64
usd:
345.03
bux:
48358.76
2023. június 7. szerda Róbert
Hrabove, 2014. november 17.Munkások az ukrajnai szakadárok uralta donyecki területen 2014. július 17-én lezuhant Boeing 777-es maláj gép roncsait készítik elő a Hollandiába történő szállításhoz a kelet-ukrajnai Hrabove közelében november 17-én. A malajziai légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépének fedélzetén tartózkodó mind a 283 utas, köztük 192 holland és a 15 fős személyzet életét veszítette. (MTI/EPA/Olekszandr Jermocsenko)
Nyitókép: MTI/EPA/Olekszandr Jermocsenko

Fordulat a lelőtt maláj utasszállító ügyének tárgyalásán

A holland ügyész szerint komoly jelek utalnak arra, hogy Oroszország különböző eszközökkel beavatkozik a hat évvel ezelőtti támadás tárgyalásának menetébe.

Thijs Berger a hollandiai Schiphol bíróságán hétfőn kezdődött tárgyalás második napján közölte, bizonyítékok vannak arra, hogy orosz hírszerzők megpróbálták feltörni az ügyben eljáró, holland vezetésű - holland, ausztrál, maláj, ukrán és belga összetételű - nemzetközi nyomozócsoport több tagjának számítógépét.

"Egyértelmű jelek utalnak arra, hogy az orosz kormány nagyon szívesen megakadályozná ezt a nyomozást, és nem riad vissza attól sem, hogy e célból bevetésre küldje a biztosági szolgálatok embereit" - fogalmazott.

Arra emlékeztetett, hogy az orosz biztonsági szolgálatok ügynökeit az elmúlt években számos európai országban gyilkossággal vádolták. Ez sötét árnyékot vet az MH17-es ügyében folytatott eljárásra is - tette hozzá.

Dedy Woei-a-Tsoi ügyész, aki szerint az orosz beavatkozás nem áll meg ezen a ponton, azzal vádolta Moszkvát, hogy minden eszközzel megpróbálja elrejteni az igazságot. A Kelet-Ukrajna felett lelőtt repülőgép sorsa az orosz kormány dezinformációs kampányának tankönyvi példája - mondta.

"Nyilvánvaló, hogy ennek még nincs vége. Mindent meg kell tenni a tanúk biztonságos meghallgatása érdekében"

- emelte ki. A hollandiai Schiphol bíróságán hétfőn, a vádlottak távollétében kezdődött meg a maláj légitársaság MH17-es járatszámú utasszállítója elleni támadás tárgyalása.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépét 2014. július 17-én Kelet-Ukrajna felett érte rakétatalálat.

A pilótafülke mellett felrobbant rakéta szilánkjainak ezrei fúrták át a Boeing típusú gépet, amely a levegőben darabokra tört, és lezuhant. A tragédiában a fedélzeten tartózkodó mind a 298 utas - köztük 196 holland és 27 ausztrál állampolgár -, valamint a legénység is életét veszette.

Az ügyben eljáró nemzetközi nyomozócsoport 2019 júniusában közölte, hogy a gyanúsítottak - az orosz Igor Girkin, Szergej Dubinszkij és Oleg Pulatov, valamint az ukrán Leonyid Harcsenko - részt vettek a gépet megsemmisítő föld-levegő rakéta telepítésében.

A nyomozócsoport 2016 őszén közzétett jelentésében azt írta, hogy a rakéta nem sokkal a támadás előtt érkezett Kelet-Ukrajnába Oroszországból, ahová a Boeing 777-es lelövése után a kilövőállást vissza is vitték. A katasztrófák vizsgálatában illetékes holland hatóság azt állapította meg, hogy a repülőgépet egy földi telepítésű, BUK típusú légelhárító rakétával lőtték le, amelyet feltételezhetően a szakadárok területéről - Pervomajszk település mellől - indítottak. Oroszország mindvégig tagadta, hogy köze volt a gép lelövéséhez. Az ügy részleteit ismerők szerint a tárgyalás egy évnél hosszabban is eltarthat.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Kötelezően kitiltatná az EU a Huaweit az 5G hálózatokból

Kötelezően kitiltatná az EU a Huaweit az 5G hálózatokból

Az Európai Unió fontolgatja, hogy kötelező tilalmat vezet be a tagállamok számára, amely megtiltaná, hogy biztonsági kockázatot jelentő cégekkel építsék az 5G-hálózatokat - írja az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva a Financial Times. Ez a tilalom a Huawei kínai távközlési csoportot is érintené, amellyel kapcsolatban a múltban számos alkalommal merültek már fel biztonsági aggályok. A tárgyalásokra állítólag azért kerül sor, mert Brüsszelben egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy egyes nemzeti kormányok csak megkésve foglalkoznának ezzel a kérdéskörrel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×