INFORÁDIÓ 
2020. április 3. péntek
Buda, Richárd

evo morales

bolívia

választás

Evo Morales hivatalban levő bolíviai elnök sajótájékoztatót tart La Pazban 2019. november 10-én, ahol bejelentette a választások megismétlését és egy új választási bizottság felállítását. A döntést Morales az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) a nap folyamán közzétett közleményével indokolta, amely szerint az október 20-i elnökválasztáson nyilvánvaló szabálytalanságok történtek. A dél-amerikai országban három hete zajlanak tüntetések és összecsapások, ellenzéki csoportok szerint Morales csalással nyerte meg az elnökválasztást, és ezért a lemondását követelik.

Megtalálták a passzust, hogy Evo Morales még véletlenül se térhessen vissza

Infostart / MTI

Nincs állandó bolíviai lakhelye, így részt sem vehet a parlamenti választásokon.

Bolíviában eltiltották a korábbi elnököt a részvételtől a parlamenti választásokon azzal az indokkal, hogy a tavaly megbuktatott és Argentínában élő politikus nem rendelkezik állandó lakhellyel az országban.

Evo Morales a hónap elején jelentette be hivatalosan, hogy indul egy szenátori tisztségért a május 3-án esedékes voksoláson.

A legfelső választási bíróság elnöke helyi idő szerint csütörtökön jelentette be a sajtónak, hogy Morales állandó lakhely híján nem felel meg a szenátoroktól elvárt követelményeknek. Salvador Romero kijelentette, hogy az ítélet ellen nem lehet fellebbezni.

A politikusnak esélye lett volna a megválasztásra, mert

pártja, a Mozgalom a Szocializmusért (MAS) vezeti a közvélemény-kutatási listákat.

A párt elnökjelöltjét, Luis Arcét a választási bíróság elismerte indulásra jogosultként.

Moralest hazájában terrorizmussal vádolják. A 2006-ban hatalomra került politikus novemberben lemondott, miután az országon véres tiltakozások söpörtek végig, mert az ellenzék és az Amerikai Államok Szervezete szerint csalással nyert az októberben tartott elnökválasztáson. Morales először Mexikóba, majd Kubába, végül Argentínába menekült.

Nyitókép: MTI/AP/Juan Karita
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018