eur:
395.31
usd:
371.12
bux:
65071.77
2024. április 19. péntek Emma
Ludovic Orban kijelölt román miniszterelnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke pártjának vezetőségi ülésén a bukaresti parlamentben 2019. október 24-én. Orban várhatóan ezen a napon terjeszti a parlament elé kormánya tervezett névsorát és programját.
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Két hét múlva döntenek az Orban-kormanyról

Február 24-én járulhat bizalmi szavazásra a román parlament elé a kormányalakítással ismét megbízott Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnök - döntötte el kedden a kétkamarás törvényhozás egyesített házbizottsága.

A házbizottság - amelyben az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) van többségben - a jövő héten három napot szánt arra, hogy a parlamenti szakbizottságok meghallgassák a miniszterjelölteket, akik egyébként jelenleg ügyvivőként vezetik az illető minisztériumokat. A jobbközép Nemzeti Liberális Pártot (PNL) vezető Ludovic Orban ugyanis hétfőn ugyanazt a kormánynévsort terjesztette be, amelytől a múlt héten a parlament megvonta a bizalmat.

A házbizottságnak 15 napot szabott meg az alkotmány arra, hogy kitűzze a kétkamarás parlament együttes ülését, amelyen a törvényhozók szavaznak az új kormányról. Orban szerint a ráérős kormánybeiktatási menetrend azt jelzi, hogy a PSD "húzza az időt". Megerősítette: a PNL a parlamenti választások előrehozását szorgalmazza, hogy a polgárok korrektebb, becsületesebb és reprezentatívabb parlamentet választhassanak, amely megalapozhatja Románia modernizálását.

A román parlament múlt héten vonta meg a bizalmat Ludovic Orban kormányától. Klaus Iohannis államfő nem titkolta:

azért adott a leváltott miniszterelnöknek újabb kormányalakítási megbízást, hogy kiprovokálja az év végén esedékes parlamenti választások előrehozását.

Az elnök nem oszlathatja fel a kormány bukása miatt azonnal a parlamentet. Az előrehozott választásokat csak akkor lehet kiírni, ha a törvényhozás az államfő két egymást követő miniszterelnök-jelöltjét is elutasítja.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×