eur:
394.25
usd:
370.26
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay

A korábbinál többen kértek eutanáziát Hollandiában

A hollandiai Eutanázia Szakértői Központ pénteki tájékoztatása szerint mintegy 22 százalékkal nőtt a megkereséseik száma egy év alatt.

A szervezet arról számolt be, hogy tavaly összesen 3122 megkeresés futott be hozzájuk, és nagyjából a kérelmek harmadát hagyták jóvá. A központhoz forduló páciensek többsége demenciában vagy különböző időskori betegségekben szenved.

"Minden nap tizenhárman fordulnak hozzánk azzal, hogy: »Segítsenek, nem tudok tovább így élni!«" - mondta Steven Pleiter, a korábban Élet Vége Klinika nevet viselő, eutanáziát végrehajtó központ igazgatója.

"A számok nagy terhet rónak a szervezetre" - hangsúlyozta Pleiter, hozzáfűzve, folyamatosan keresnek orvosokat, ápolókat és pszichológusokat.

A világon elsőként Hollandiában legalizálták az eutanáziát 2002-ben, végrehajtását azonban szigorú szabályokhoz kötik. Az önkéntes halált azoknak engedélyezhetik, akik állandó, szinte elviselhetetlen, kevéssé csillapítható fájdalommal járó, gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, és az eutanáziát még teljesen tiszta tudatállapotban, cselekvőképesen kérelmezik írásban, ismételten. A páciensek azonban rendelkezhetnek írásban arról is, hogy egy távolabbi időpontban, bizonyos feltételek megvalósulása esetén hajtsák végre náluk az eljárást, ami főleg demenciában szenvedő betegeknél szempont.

A központ saját szakértői gárdával rendelkezik: orvosokkal, ápolószemélyzettel, pszichológusokkal, akik kiértékelik a páciensek kérelmeit, s azoknál, akiknél fennállnak ennek feltételei, végrehajtják az élet megszakítását célzó eljárást.

A halálos dózisú méreggel végrehajtott eljárást csakis orvos végezheti el.

Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×