eur:
394.94
usd:
363.25
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
A karantén alá helyezett Diamond Princess luxus-óceánjáró vesztegel Jokohama partjainál 2020. február 5-én. Az óceánjárón tartózkodó több mint 3700 emberből legalább tíz utasnál mutatták ki a koronavírus fertőzést, emiatt a japán kormány arra kérte az 56 országból származó utasokat és személyzetet, hogy két további hétre még maradjanak a karanténban. A koronavírus okozta fertőzés következtében az előző nap 65 ember halt meg Kína szárazföldi részén A járvány miatti halálozások száma világszerte 492-re nőtt, a halálesetek több mint 97 százaléka továbbra is a kínai Hupej tartományra korlátozódik. A Kínában diagnosztizált fertőzöttek száma 24 ezer fölé emelkedett.
Nyitókép: MTI/AP/Kyodo News/Harima Hiroko

Egyre több a beteg a karantén alatt álló hajón, amin magyarok is dolgoznak

Újabb tíz ember megbetegedését okozta az újfajta koronavírus a japán partjainál karantén alá helyezett óceánjárón, közben pedig Tajvan teljes kikötőzárlatot rendelt el, mert a hajó egy héttel ezelőtt kikötött a szigeten, és utasai Tajpejben jártak városnézésen. Hongkongban is találtak lázas betegeket egy hajó utasai között - két kikötőt lezártak.

A koronavírusról az Infostart korábbi cikkeit IDE KATTINTVA olvashatja el.

Japán egészségügyi hatóságok csütörtöki tájékoztatása szerint a Tokióhoz közeli Jokohama partjainál karantén alá helyezett hajón újabb tíz ember esetében bizonyosodott be a koronavírus-fertőzés, miután előző napon is ugyanennyi emberről derült ki, hogy beteg. Az újabb betegek között van négy japán, két amerikai, két kanadai, egy új-zélandi és egy tajvani. Többségük hatvan-hetvenéves. A betegeket a közeli kórházakba szállították.

További 171 olyan embert vizsgálnak a hajón, akiknél megjelentek a betegség tünetei vagy érintkeztek a betegekkel.

A Hongkongból érkező Diamond Princess üdülőhajó fedélzetén 2666 utas és 1045 fős legénység tartózkodik, és mindnyájuknak két hétig a kabinjaikban kell maradniuk.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tudomása szerint három magyar is dolgozik a tengerjárón.

Miután a hajón újabb tíz beteget találtak, a tajvani hatóságok csütörtökön betiltották az összes külföldi hajó kikötését a szigeten. A Diamond Princess ugyanis január 31-én egy napra kikötött az észak-tajvani Jilongban, és a helyi média híradásai szerint számos utasa városnéző túrán járt Tajpejben.

Tajpej azzal vádolta meg csütörtökön Kínát, hogy téves információkat szolgáltatott az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) koronavírussal fertőzött betegek számáról a szigeten. Peking ellenkezése miatt Tajvan nem tagja a WHO-nak, a szigetet Kína saját területének tekinti. A WHO-nak korrigálnia kellett a kedden közzétett tajvani adatokat, mivel összesítésében 13 betegről adott hírt, miközben csak 10-en volt akkoriban Tajvanon. Jelen pillanatban 11 betegről tudnak Tajvanon, szemben a Kína többi részével, ahol megjelent a vírus, és ahol csütörtökre közel 28 ezerre nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma, és 563-an haltak meg.

A Kínán kívüli országokban összességében legalább 240-en betegedtek meg, és ketten meghaltak: egy haláleset történt Hongkongban és egy a Fülöp-szigeteken.

Hongkongnál is karantén alá helyeztek csütörtökön egy tengerjárót 3600 emberrel a fedélzetén, miután vírusfertőzést állapítottak meg három embernél, aki az előző turistaúton vett részt. Carrie Lam hongkongi kormányzó bejelentette, hogy lezárnak két hongkongi kikötőt, köztük azt is, ahol a szóban forgó hajó horgonyoz.

A dél-koreai hatóságok csütörtöki tájékoztatása szerint, négy újabb betegről bizonyosodott be, hogy vírusfertőzött, és ezzel 23-nőt a számuk. Üzbegisztánban pedig bejelentette, hogy 251 állampolgárát menekítette ki Kínából.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×