eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A tüdőgyulladást okozó új koronavírus miatt védőmaszkot viselnek a sanghaji Hung Csiao vasútállomáson járőröző katonák 2020. január 22-én. Kínában 17-re emelkedett a tüdőgyulladást okozó új koronavírusban elhunytak, valamint 470-re nőtt a fertőzöttek száma. A járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban óvintézkedések léptettek életbe: a repülőtéren és vasútállomásokon ellenőrzik az utasok testhőmérsékletét, és karanténba helyezik mindazokat, akiknél lázas tüneteket tapasztalnak. A kínai városokban a holdújévi munkaszünet miatt várhatóan jelentősen emelkedik az utasforgalom.
Nyitókép: MTI/EPA/Lu Hung-csie

Szétszaladhat a világban az új koronavírus, azonnal léptek a hatóságok

Kínai tudósok elemezték az újonnan azonosított koronavírus létező szekvenciáit, és kiderítették, a denevér helyett mi lehetett a gazdaállata. Időközben filmekből ismert intézkedéseket vezettek be: lezárt tömegközlekedés, karantén, áthelyezett olimpiai versenyek, reptéri vizsgálatok szerte a világban.

Szerda délutánra közel megduplázódott, 17-re emelkedett a tüdőgyulladást okozó új koronavírusban elhunytak száma a közép-kínai Hupej tartományban, és országszerte már 470 fertőzöttet tartanak nyilván.

Próbálják megállítani

Csütörtök reggel 10 órától lezárták a járvány kiindulópontjának tartott közép-kínai Vuhan tömegközlekedési hálózatát, a hatóságok egyben felszólították a lakosokat, hogy ne hagyják el a várost a fertőzés terjedésének megelőzése érdekében.

A 11 millió lakosú városban a busz-, a metró-, a komp- és a távolsági személyszállítást végző hálózatok teljesen leálltak, a repülőterén és a vasútállomásokon pedig az induló járatokat szüneteltetik.

Ezután a növekvő számú fertőzések miatt a Vuhantól 70 kilométerre fekvő, 7 millió lakosú Huanggangban, valamint a szomszédos Ocsouban is leállították a busz- és vonatközlekedést.

A járvány már az ország 13 régióját elérte, kimutatták a Kínához tartozó, de különleges közigazgatási státusszal rendelkező Makaóban és Hongkongban is, repülőjáratokon utazókkal pedig már számos országba, így

Tajvanra, Thaiföldre, Japánba, Dél-Koreába és az Egyesült Államokba is eljutott.

Utóbbi országban több nagy légikikötőben, valamint a világ számos más országának repterén vizsgálatoknak vetik alá a Kínából érkező utasokat. Észak-Korea, ahova elsősorban Kínaiak utaznak,

szerdától felfüggesztette a külföldi turisták fogadását a koronavírus miatt.

A Kínából gyorsvonattal Hongongba érkezett fertőzöttet karanténban tartják, a Washingtonban diagnosztizált 30 éves férfit szintén kórházban kezelik, állapota kielégítő. Ő még a repülőtereken bevezetett ellenőrzés előtt érkezett vissza Vuhan városából. Szerda este Szentpéterváron kórházba került egy Kínából érkezett orosz férfi akut légúti vírusos fertőzés gyanújával.

Romániában egy Kínában koncertező zenekar tagjait helyezték két hétre otthoni karanténba.

Bajt okozhat a mutáció

Egyelőre bár képes erre, nem az emberről emberre (cseppfertőzéssel) terjedés az új vírus erőssége, ám a mutációk során erre a képességre is szert tehet - figyelmeztetnek a kutatók. Eddig egyébként inkább idősebb embereket fertőzött meg, tehát úgy tűnik, hogy a gyerekek nem annyira fogényoak rá.

Akárcsak az élőlényeknek, a vírusoknak is van genetikai anyaguk - dezoxiribonukleinsav (DNS) vagy ribonukleinsav (RNS) - amelyek módosulhatnak replikációval (mutáció), illetve a vírusok közötti géncserével (rekombináció).

A gyorsan és nagy számban szaporodó vírusoknak nagyobb képességük van a gyors mutációra, mint a sejtes szervezeteknek. Ráadásul az RNS-sel rendelkező vírusok - ilyen a koronavírus is - hajlamosabbak a mutációra, mint a DNS-es vírusok.

"A túlélésük függ ezektől a mutációktól, amelyek révén alkalmazkodni tudnak a környezetükhöz, az általuk megfertőzött különböző gazdaszervezetekhez"

- mondta az AFP hírügynökségnek Vincent Enouf, a párizsi Pasteur Intézet légzőszervi megbetegedéseket okozó vírusokkal foglalkozó központjának helyettes vezetője.

Egyes mutációk révén a vírus gyorsabban szaporodhat, súlyosabban megtámadhatja a szervezetet (például a tüdőt is megfertőzi, nem csak a felső légutakat), vagy újabb szerveket fertőz meg.

Az új víruson elvégzett első genetikai elemzések nem jártak különösen aggasztó eredménnyel.

A különböző kínai betegektől levetett "megfigyelt génszekvenciák elég közel állnak egymáshoz" - mondta Vincent Enouf mikrobiológus. Ez azt jelenti, hogy egyelőre nem estek át sok mutáción, és "arra lehet következtetni, hogy az emberről emberre terjedés csak nemrégiben következett be". Igaz, ezeket a teóriákat még bizonyítani kell - tette hozzá Enouf.

Már tudják, milyen állatból jött, de még vizsgálják a viselkedését

Kínai tudósok szerint a kígyó lehet legnagyobb valószínűséggel az új koronavírus gazdaállata. Több kínai, köztük a pekingi és a vuhani egyetem tudósai a Journal of Medical Virology című folyóiratban szerdán publikálták tanulmányukat az újonnan azonosított koronavírus létező szekvenciáinak átfogó elemzéséről, amelyben összehasonlították különböző állatfajok RNS - ribonukleinsav - szekvenciáit.

A kígyó azon állatok egyike, amelyeket a közelmúltban bezárt vuhani tengeri élelmiszerpiacon árultak.

Az elemzés eredményei szerint a 2019-nCoV vírus egy rekombináns vírus a denevérekben lévő koronavírus és egy ismeretlen eredetű koronavírus között.

Vuhan, 2020. január 23.
A Hszinhua kínai állami hírügynökség által közreadott kép védőmaszkot viselő vásárlókról egy vuhani piacon 2020. január 23-án. Négyszáz fölé nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, ahol a járvány már az ország 13 régióját elérte. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság közleménye szerint betegség halálos áldozatainak száma kilencre nőtt a járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban, és csak az előző nap 149 új fertőzöttet diagnosztizáltak az országban, így az összes beteg száma 440-re emelkedett. A vírus néhány esetben már Tajvanon, Thaiföldön, Japánban, Dél-Koreában és az Egyesült Államokban is megjelent.
MTI/AP/Hszinhua
A Hszinhua kínai állami hírügynökség által közreadott kép védőmaszkot viselő vásárlókról egy vuhani piacon 2020. január 23-án. MTI/AP/Hszinhua

A rekombináció a szénhidrátszármazékokat tartalmazó összetett fehérjében, a virális tüskeszerű glikoproteinben történt, amely felismeri a sejtfelszíni receptort. Az eredmények alapján a kutatók feltételezik, hogy a glikoproteinben végbement hasonló rekombináció

hozzájárulhatott a fajok közötti átterjedéshez kígyóról emberre.

A kínai kutatók a 2019-nCoV vírus teljes genomját közzétették az amerikai Nemzeti Egészségvédelmi Intézetek (NIH) és az influenzaadatokat megosztó Global Initiative on Sharing All Influenza Data adatbázisában.

Az amerikai egészségügyi hatóságok közlése szerint a koronavírusok légzőszervi és hastáji megbetegedéseket okoznak, hét ismert altípusuk van. Az új vírus "viselkedését" és az általa okozott tüneteket egyelőre vizsgálják. A szakemberek feltételezése szerint a betegség cseppfertőzéssel terjed.

Még csak most kezdődik az ünnepi utazási szezon

Különös aggodalomra ad okot, hogy a pénteken kezdődő holdújévi munkaszünet miatt jelentősen emelkedik az utasforgalom Kínában. A január 10. és február 18. közötti időszak számít idén az évente változó dátumú ünnep miatti utazási csúcsszezonnak. Ezalatt várhatóan mintegy 3 milliárd alkalommal kelnek útra az emberek országszerte különféle közlekedési eszközökön. Vuhanban óvintézkedések léptettek életbe: a repülőtéren és vasútállomásokon ellenőrzik az utasok testhőmérsékletét, és karanténba helyezik mindazokat, akiknél lázas tüneteket tapasztalnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×