eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Donald Trump amerikai elnök megbeszélést tast Jeff Van Drew republikánus alsóházi képviselővel a washingtoni Fehér Házban 2019. december 19-én, egy nappal az után, hogy az amerikai törvényhozás, a Kongresszus demokrata párti többségű képviselőháza megszavazta Trump felelősségre vonását az ellene felhozott mindkét vádpontban, a hatalommal való visszaélés és a kongresszus munkájának akadályozása miatt, és ezzel döntött az elnök elmozdítását célzó alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) lefolytatásáról. Trump az ügy azonnali szenátusi tárgyalását sürgeti.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Michael Reynolds

Heves vitával indult Trump ügye

Megkezdődött a Donald Trump amerikai elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) szenátusi tárgyalásának érdemi része. A demokraták három napon keresztül érvelhetnek vádjaik mellett.

A folyamatot Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke és a házelnök által kinevezett impeachment-menedzserek csoportjának vezetője nyitotta meg beszédével. Az amerikai történelem felelevenítésével kezdte beszédét. Idézte az egyik alapító atyát, Alexander Hamiltont, aki fontosnak tartotta az impeachmentet mint eszközt a "despoták" elmozdítására a hatalomból.

Schiff kijelentette: "megvolt az oka" annak, hogy az Egyesült Államok alapító atyái az alkotmányban rögzítették az eljárást. Az amerikai alkotmány ezáltal "olyan erős jogorvoslatot dolgozott ki, mint amilyen erőteljes a legyőzendő gonoszság" - hangoztatta.

Donald Trump a beszéd megkezdése után azonnal reagált.

"Minél tovább hallgatjuk Adam Schiffet, a Republikánus Párt annál egységesebbé válik e pártos színjátéktól"

- írta az elnök a Twitteren.

Ezt követően Jerrold Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke és Sylvia Garcia texasi képviselő mondott beszédet. Mindketten a tárgyaláson a vádat képviselő impeachment-menedzserek csoportjának tagjai.

A republikánusok válasza

A tárgyalás közben 21 republikánus államügyész nyílt levelet tett közzé. Ebben azt emelték ki, hogy az impeachment "minden jövőbeni választásra nézve fenyegetést jelent és veszélyes történelmi precedenst teremt" az amerikai politikában.

"Ez az új precedens erodálja majd a végrehajtó és a törvényhozó hatalom szétválasztásának elvét, mivel a jövőbeni elnököket aláveti a képviselőház ellenzéki többsége szeszélyeinek" - vélekedtek a dokumentumban.

Több republikánus személyiség szerint a demokraták maguk ássák alá a saját ügyüket. Közben a republikánus szenátorok a Donald Trump amerikai elnök ellen folyó alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) szenátusi tárgyalásának második napján is kitartottak amellett, hogy nincs szükség tanúk beidézésére.

John Cornyn texasi és David Perdue georgiai szenátor egybehangzóan utasította el a demokraták többször hangoztatott felvetéseit új tanúk beidézéséről.

Hakeem Jeffries a demokrata párti politikustársainál részletesebben foglalkozott Rudy Giuliani, az elnök személyes tanácsadója szerepével. Megállapította, hogy Giuliani "nem külügyminiszter, nem nagykövet és nem tagja a diplomáciai testületnek. Hidegvérű politikai munkatárs Trump elnök 2020-as újraválasztási kampányában." Majd kifejtette, hogy Giuliani tevékenysége is éppen

"bizonyíték Trump elnök korrupt szándékaira".

Jay Sekulow, a Donald Trump védelmét ellátó jogászcsapat egyik vezetője a tárgyalás egyik szünetében úgy fogalmazott: a demokratáknak igyekezniük kell, mert nyitóbeszédében Adam Schiff szerinte "aláásta a demokraták teljes érvrendszerét".

Közben Chuck Schumer, a demokrata szenátorok frakcióvezetője kizárta annak lehetőségét, hogy tanúként beidézzék Hunter Bident, a demokraták elnökjelöltségére pályázó Joe Biden korábbi alelnök fiát, akinek ukrajnai üzleti ügyeit kívánta volna kivizsgáltatni Donald Trump. A republikánusok ugyanis felvetették, hogy amennyiben tanúként beidézhetik Hunter Bident a tárgyalásra, beleegyeznek a demokraták által javasolt tanúk behívásába is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×