eur:
392.59
usd:
367.46
bux:
66116.04
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója 2019. október 17-én. A tárgyalások középpontjában a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről született megállapodás áll.
Nyitókép: MTI/AP pool/Olivier Matthys

Minden tagállamot alaposan átvizsgál Brüsszel

Éves jelentést készít az Európai Bizottság a jogállam helyzetéről mind a 27 uniós tagállamban. A riport alapján ajánlásokat fogalmaz meg a Bizottság az országoknak, ezek figyelmen kívül hagyása pedig kötelezettség szegési eljárás indítását vonhatja magával. Emellett az Európai Parlament állampolgári jogi bizottsága tényfeltáró delegációt is küldhet Magyarországra - mondta az InfoRádiónak Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője.

Brüsszelben bejelentették, hogy mind a 27 európai uniós tagország részvételével készített, átfogó jogállamisági jelentést készül idén.

Már az új Európai Bizottság felállítása előtt szó volt erről, lehetett tudni, hogy ezt tervezik – mondta az InfoRádiónak Donáth Anna.

„Nem szeretnék, ha Magyarország és Lengyelország úgy állítaná be a jogállamiság körüli vizsgálódást, mintha kifejezetten két tagállam ellen irányulna. Szeretnék hangsúlyozni azt, hogy európai szinten a jogállamiság fontos kérdés, az európai értékektől nem elválasztható” - fejtette ki a Momemtum EP-képviselője.

Hozzátette: nem csak ezen két országgal vannak hiányosságok, és olyan dolgok, amikre Brüsszel szerint fel kell hívni a figyelmet, egyes vélekedések szerint Franciaországban is lehetne vizsgálni a civil szervezetek helyzetét. Az EP-képviselő jó kezdeményezésnek nevezte, hogy mind a 27 országtól jelentést kérnek be, amire ajánlásokat fogalmaz meg a Bizottság. Minden tagállamból lesz egy ember, aki Brüsszellel tartja a kapcsolatot.

Ha az ajánlásokat nem tartja be egy tagállam, akkor kötelezettségszegési eljárást lehet indítani ellene

– mondta a következményekről.

Donáth Anna szerint még hosszú viták lesznek arról, hogy a kifizetéseket jogállamisági kritériumokhoz kössék-e.

Emellett egy másik ügyben is figyelnek Magyarországra, ugyanis meglehet, hogy monitorozó látogatást tesz majd a LIBE szakbizottság. Mint a politikus elmondta, ezt hiányolta Orbán Viktor kormányfő még a Sargentini-jelentés megjelenése előtt.

Egy ilyen útnak az a lényege, hogy kormánytagokkal, civil szervezeti vezetőkkel, érintett intézményvezetőkkel beszélnek, hogy saját tapasztalatot szerezzenek – fejtette ki.

A fókuszban a civil szféra és a média függetlensége, az oktatási és bírói szabadság lesz,

de konkrétumokat még nem tudni – tette hozzá Donáth Anna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×