INFORÁDIÓ 
2021. január 28. csütörtök
Karola, Károly

malajzia

műanyag hulladék

konténer

Magyarország is kap vissza szemetet Malajziából

Magyarország is kap vissza szemetet Malajziából

Infostart / MTI

Malajzia újabb 110 konténernyi műanyaghulladékot küld vissza egyes országokba, köztük Magyarországra azt követően, hogy korábban már 150 konténernyi hulladékot sikeresen visszaszármaztatott a küldő országokba - számolt be a kormány.

A környezetvédelemért is felelős tárca közleményében azt írta, hogy mintegy 3737 tonna műanyaghulladékot küldött vissza fejlett országokba, egyebek között az Egyesült Államokba, Franciaországba, Japánba, Kanadába, Nagy-Britanniába és Spanyolországba.

Yeo Bee Yin miniszter, Butterworth Portban beszélt egy sajtóértekezleten. Ide korábban számos műanyaghulladékkal teli konténer került. A település 290 kilométerre északra fekszik a fővárostól, Kuala Lumpurtól.

A miniszter azt mondta, hogy újabb 110 konténert küldenek vissza a származási országokba, köztük

  • 60 konténert az Egyesült Államokba,
  • 15-öt Kanadába,
  • 14-et Japánba juttatnak vissza.

A maradék pedig Belgiumba, Franciaországba, Jamaicára, Magyarországra, Mexikóba és Nagy-Britanniába kerül.

Yeo Bee Yin kiemelte, hogy a hulladék visszajuttatása összhangban van a veszélyes hulladékokról és szállításukról szóló Bázeli Egyezménnyel, amelyhez Malajzia is csatlakozott. Tájékoztatása szerint az érintett államoknak ez nem kerül pénzbe, mert a költségeket azokra a cégekre terhelik, amelyek felelősek a Malajziába törvénytelenül importált műanyaghulladékért.

A miniszter kifejtette, "nem a pénz, hanem a méltóság számít". Hozzátette: "Nekünk nem kell fizetnünk a visszaszállításért, és nem is akarunk erre egy centet sem költeni. Nem vagyunk a világ szemétlerakója."

Ázsiai szemétstop

Kína (Zöld kerítés program, 2018) és Malajzia után most tavaly a Fülöp-szigetek is csatlakozott az ázsiai szemétstophoz, amely a bár újrahasznosíthatóként eladott, de valójában nem újrahasznosítható szemetet visszaküldi a feladónak.

Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország programfelelőse akkor az InfoRádióban elmondta,

vészhelyzetet okozott az ázsiai országokban cégek által bevitt illegális hulladék.

"Azok az ázsiai cégek, amelyek ezeket átvették, nagyon gyakran a nemzeti kormányok hozzájárulása nélkül tették, így elöntötte Ázsiát a műanyaghulladék". Ismertetése szerint 2019 májusában kibővítették a Bázeli Egyezményt, amely a veszélyes hulladékok határokon átnyúló szállítását szabályozza a Földön. Most már a nemzeti kormányok beleegyezéséhez köti a hasznosíthatatlan, szennyezett hulladékok szállítását.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018