eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Fülöp-szigeteki tüntetők a bázeli egyezményre hivatkozva követelik egy kanadai szemétszállítmány elvitelét a kanadai nagykövetség előtt Makatiban 2019. május 21-én, az elszállításra megszabott határidő lejárta után hat nappal. Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök a késedelem miatt hazarendelte kanadai nagykövetét és elrendelte a hulladék visszaszállítását.
Nyitókép: MTI/EPA/Mark R. Cristino

Nem küldözgethet bárki bármilyen szemetet a Fülöp-szigetekre

A Fülöp-szigetek sorra hozza zajos zöld intézkedéseit, jelenleg is úton van az a 70 konténerből álló hajórakomány, amely Kanadába szállítja vissza az észak-amerikaiak szemetét.

A Fülöp-szigetekről szóló sajtóhírek az elmúlt években az országot 2016 óta kormányzó Rodrigo Duterte elnök intézkedéseiről szóltak, a több ezer életet követelő drogellenes háborújáról és autoriter vezetési stílusáról. Májusban időközi kongresszusi és helyhatósági választásokat tartottak az országban, ekkor 11 ember sebesült meg a helyi zavargásokban. Ugyanakkor több környezetvédő intézkedést is bevezetett Duterte kormánya. Kína (Zöld kerítés program, 2018) és Malajzia után most a Fülöp-szigetek is csatlakozott az ázsiai szemétstophoz, amely a bár újrahasznosíthatóként eladott, de valójában nem újrahasznosítható szemetet visszaküldi a feladónak.

Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország programfelelőse az InfoRádióban elmondta, vészhelyzetet okozott az ázsiai országokban cégek által bevitt illegális hulladék.

"Azok az ázsiai cégek, amelyek ezeket átvették, azok nagyon gyakran a nemzeti kormányok hozzájárulása nélkül tették, így elöntötte Ázsiát a műanyaghulladék"

- mondta.

Ismertetése szerint 2019 májusában a Bázeli Egyezmény kibővítésére került sor, amely a veszélyes hulladékok határokon átnyúló szállítását szabályozza a Földön; a nemzeti kormányok beleegyezéséhez köti a hasznosíthatatlan, szennyezett hulladékok szállítását.

"Duterte elnök úr dühös, mert Kanada túlságosan sokat késlekedik szemetének elszállításával" - mutatott rá sajtótájékoztatóján az elnök szóvivője. "A Fülöp-szigeteki emberek mélységesen sértve érzik magukat, mert Kanada hulladéklerakónak használja országukat.

Ha Kanada nem fogadja vissza a szemetét, akkor felségvizein hagyjuk azt"

- szögezte le, hozzátéve, hogy a szállítás költségeit a manilai kormány állja.

A Greenpeace felvételén a környezetvédő szervezet aktivistái „A Fülöp-szigetek nem szemétdomb” jelentésű transzparenst fognak a bázeli egyezmény betartását követelő tiltakozóakciójukon a Fülöp-szigeteki Olongapo kikötőváros Subic Bay dokkjába érkező MV Bavaria teherhajó előterében 2019. május 30-án. A konténerhajó másnap Kanadából származó hulladékrakománnyal indult útnak az észak-amerikai országba. A Fülöp-szigetek annak idején május 15-i határidőt szabott Kanadának a szemét hazaszállítására, ezért Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök a késedelem miatt hazarendelte kanadai nagykövetét és elrendelte a hulladék visszaszállítását.
MTI/EPA/Greenpeace
A Greenpeace felvételén a környezetvédő szervezet aktivistái „A Fülöp-szigetek nem szemétdomb” jelentésű transzparenst fognak a bázeli egyezmény betartását követelő tiltakozóakciójukon a Fülöp-szigeteki Olongapo kikötőváros Subic Bay dokkjába érkező MV Bavaria teherhajó előterében 2019. május 30-án. A konténerhajó másnap Kanadából származó hulladékrakománnyal indult útnak az észak-amerikai országba. A Fülöp-szigetek annak idején május 15-i határidőt szabott Kanadának a szemét hazaszállítására, ezért Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök a késedelem miatt hazarendelte kanadai nagykövetét és elrendelte a hulladék visszaszállítását. MTI/EPA/Greenpeace

A Bavaria teherszállító hajó jelenleg is úton van Vancouver felé. Több tonna műanyag palackot, zacskókat, újságpapírt és használt pelenkákat szállít, amelyet a Chronic Plastics nevű, azóta megszűnt, ontariói székhelyű vállalat szállította a szigetországba, azt állítva, hogy a konténerek újrahasznosítható műanyagot tartalmaznak.

2016-ban bíróság mondta ki, hogy a szemetet vissza kell szállítani Kanadába.

Kanada pedig idén májusban döntött, hogy visszafogadják a szemetet, csak időt kértek, hogy biztosítani tudják, hogy a hulladékkezelés a kanadai biztonsági és egészségügyi előírásoknak megfelelően történjen. A bírósági határidő azonban lejárt, így Duterte elnök azonnali hatállyal hazarendelte kanadai nagykövetét és követségének több más diplomatáját, a szemetet pedig útnak indította Kanadába.

Faültetés

A szigetország a klímaváltozás elleni harc jegyében egy törvényt is elfogadott, miszerint

minden köz- és felsőoktatásban végző diáknak ahhoz, hogy tanulmányairól bizonyítványt kaphasson 10 fát el kell ültetnie.

A törvénybe foglalás ötletét jegyző helyi politikus, Gary Alejano számításai szerint évente mintegy 175 millió új fát ültetnének. Ez egyetlen generáció alatt 5,25 milliárd fát jelenthet. A politikus úgy látja, ha a fáknak csupán 10 százaléka éli túl az ültetést, akkor is 525 millió új fa növekszik fel az országban, amely a következő generáció számára jelentheti a jövőt. Főleg egy olyan országban, ahol különösen nagy probléma az illegális fakitermelés, ami árvizeket és földcsuszamlásokat is okozott már.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×