eur:
392.51
usd:
365.96
bux:
66789.64
2024. április 25. csütörtök Márk
Hivatalos személyek vizsgálódnak egy Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülőgép roncsánál az iráni Sahriár város közelében 2020. január 8-án, miután a légi jármű hajnalban lezuhant 167 utassal és 9 fős személyzettel a fedélzetén, kevéssel a teheráni Khomeini Imám repülőtérről történt felszállás után. A szerencsétlenséget senki sem élte túl.
Nyitókép: Hivatalos személyek vizsgálódnak egy Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülőgép roncsánál az iráni Sahriár város közelében 2020. január 8-án, miután a légi jármű hajnalban lezuhant. MTI/AP/Mohamed Nasziri

Az iráni hadsereg lőtte le az ukrán repülőgépet - hivatalos közlemény

Irán lőtte le, de nem szándékosan Teherán közelében kedden az ukrán utasszállító gépet - jelentette szombat hajnalban az iráni állami tévé a hadsereg közleményét idézve.

Hozzátették, hogy a katasztrófát "emberi hiba" idézte elő. Az Egyesült Államokkal szemben kialakult feszült helyzetben az iráni hadsereg a legmagasabb fokú készültségben volt akkor, és a Teheránból felszálló ukrán gép a Forradalmi Gárda elitalakulat egyik "kényes katonai központja" felé fordult, emiatt ellenséges gépnek nézték - hangzott a közlemény. A felolvasott dokumentum szerint az iráni hadsereg bocsánatot kér a tragédia okozásáért, és fogadkozik, hogy tökéletesíteni fogja légvédelmi rendszerét a hasonló hibák elkerülésére.

Hozzátették, hogy bíróság elé állítják azokat, akik felelősek a repülőgép lelövéséért.

Irán az ukrán gép lelövése előtt néhány órával ballisztikus rakétákkal megtámadott két olyan támaszpontot Irakban, amelyet az amerikai erők és szövetségeseik használnak. Ez megtorlása volt annak, hogy az amerikai erők január 3-án dróntámadásban megölték Bagdadban Kászim Szulejmáni iráni tábornokot.

Irán napokig tagadta, hogy rakétatalálat érte volna az ukrán repülőgépet, majd az Egyesült Államok és Kanada közölte: hírszerzési értesüléseik szerint valószínű, hogy Irán lőtte azt le.

A gépen 167 utas és kilenc fős ukrán személyzet utazott. Az utasok közül az ukrán diplomácia által megadott első adatok szerint 82 volt iráni, 63 kanadai, 10 svéd, négy afgán, három német és két brit. Kanada pénteken pontosította ezt, közölték, hogy nem 63, hanem 57 kanadai volt a gépen, de változatlanul igaz, hogy az utasok közül 138 tartott Kanadába.

Az Iránban lezuhant ukrán repülőgépet kilőtték - vélekedett Pető György

Egészen biztos vagyok abban, hogy az ukrán légitársaság repülőgépét Irán felett kilőtték, vagy felrobbantották - mondta az infoRádió kérdésére pénteken Pető György pilóta. A repülési szakértő szerint a radarszolgáltató oldalakon egyértelműen látható, hogy amikor a repülőgép valószínűsíthetően felrobbant, azonnal megszűnt az adatok sugárzása.

Hozzátette: ha műszaki híba miatt lezuhan egy gép, akkor eközben még sugároz adatokat, itt ilyen nem történt,

tehát szinte biztosan állítható, hogy a repülő megsemmisült emelkedés közben, tehát vagy felrobbantották, vagy kilőtték. Pető az utóbbi történést tartotta valószínűnek.

A szakértő kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy az izraeli légitársaság összes repülőgépe régóta felszerelt antirakéta berendezéssel, más cégek azonban nem alkalmazzák ezt a módszert.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×