eur:
392.99
usd:
366.49
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Simon Adamczyk állatmentő egy koalával a kezében a Kenguru-szigeten fekvő Cape Borda kiégett erdejében 2020. január 7-én. Az október óta tomboló bozót- és erdőtüzek miatt emberek tízezreit kell kimenteni Ausztrália délkeleti térségéből. Ausztrália-szerte 5,9 millió hektárnyi földterület égett le, 21 ember meghalt és több mint ezerkétszáz ház vált a lángok martalékává.
Nyitókép: MTI/EPA/AAP/David Mariuz

Dollár tízmilliárdokat visz el a helyreállítás, és nem látni még a katasztrófa végét

Már Magyarországnál is nagyobb területen ég Ausztrália. A bozót- és erőtüzek füstje Chilét is elérte. Több állatfaj is a kihalás szélére sodródott, az ausztrál kormányfő pénzadományt kért, a magyar konzuli szolgálat pedig óvatosságra inti az utazásra készülőket.

A szeptember, vagyis az ausztráliai tavasz óta tomboló erdő- és bozóttüzek már 103 ezer négyzetkilométeren pusztítanak 26 ember halálát és csaknem egymilliárd állat pusztulását okozva. 2000 ház égett le, az Ausztrál Biztosítási Tanács számításai szerint csak az elmúlt napokban 485 millió dollárnyi kárt tett országszerte a tűz.

Ez a tűzvész már nagyobb méreteket öltött, mint azok, amelyek tavaly az Amazonas mentén és Szibériában pusztítottak.

A Maxar Technologies által közreadott, 2020. január 4-én készített műholdkép az Új-Dél-Wales államban fekvő Kosciuszko Nemzeti Parkban pusztító bozóttűzről. Az október óta tomboló bozót- és erdőtüzek miatt emberek tízezreit kell kimenteni Ausztrália délkeleti térségéből. Ausztrália-szerte 5,5 millió hektárnyi földterület égett le, 21 ember meghalt és több mint ezer ház vált a lángok martalékává.
MTI/EPA/MAXAR TECHNOLOGIES
A Maxar Technologies által közreadott, 2020. január 4-én készített műholdkép az Új-Dél-Wales államban fekvő Kosciuszko Nemzeti Parkban pusztító bozóttűzről. MTI/EPA/MAXAR TECHNOLOGIES

Egyre súlyosabbak a következmények

Nem nyitott ki hétfőn Canberrában az Ausztrál Nemzeti Galéria, hogy a személyzet és a látogatók egészségén kívül megóvja a várost beborító sűrű füsttől a festményeket is, köztük értékes Matisse- és Picasso-képeket, amelyeket Franciaországból kaptak kölcsön egy kiállításra. Az ausztrál teniszbajnokságon a füst miatt fedett pályákon játszák a mérkőzéseket a teniszezők.

A szomszédos Új-Zélandon barnára festette a füst és a hamu a gleccserek havát. Kutatók szerint emiatt akár 30 százalékkal is felgyorsulhat idén a gleccserek olvadása az új-zélandi hegyekben. Az Ausztráliától 11 ezer kilométerre, a Csendes-óceán partján fekvő Chilét is elérte az erdő- és bozóttüzek füstje. A Dél-Amerikába való eljutását egy meteorológiai jelenség, egy alacsony nyomású légörvény tette lehetővé. A füst szagát Chile középső partvonalán lehet leginkább érezni, de az egyetlen mérhető következménye az ibolyántúli sugárzás erejének csökkenése a térségben.

Nem csak az Ausztrál kontinens lángol, az Ausztrália déli partvidékétől 10 kilométerre az óceánban fekvő Kenguru-szigeten is hatalmas pusztítást végeztek a lángok, a kihalás szélére sodorták a világon csak itt megtalálható endemikus fajokat a szigeten, amelyet Ausztrália Galapagosának is szoktak nevezni – mondta az InfoRádiónak Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi projektfelelőse.

Simon Adamczyk állatmentő egy koalával a kezében a Kenguru-szigeten fekvő Cape Borda kiégett erdejében. MTI/EPA/AAP/David Mariuz
Simon Adamczyk állatmentő egy koalával a kezében a Kenguru-szigeten fekvő Cape Borda kiégett erdejében. MTI/EPA/AAP/David Mariuz

Több mint tízezer tevét lőnek ki helikopterekről Dél-Ausztráliában, mert túl sok vizet fogyasztanak. A profi vadászok önkormányzati rendelet nyomán kezdték el a mészárlást. A tevék ugyanis egyre gyakrabban jelennek meg tömegesen, víz után kutatva a településeken, ledöntik a kerítéseket, bemennek a kertekbe és kiisszák a vizet a légkondicionálókból. Gálhidy László az InfoRádiónak elmondta, a teve az ember által betelepített és túlszaporodott faj a kontinensen.

Sokkoló felvételek dokumentálják a pusztulást

Megrázó felvételek készültek az Ausztrália déli részén, Új-Dél-Wales-ben pusztító tűzvész után: tucatnyi állat elszenesedett teteme hever az autópálya mentén temetetlenül.

Az euronews.com-on közzétett videón a felvételt mobiltelefonjával készítő férfi arról beszél, hogy az állatoknak esélyük sem volt elmenekülni a tűzvész elől, mivel az út mellett szögesdrót kerítés fut, ami normális esetben arra szolgál, hogy a vadállatok ne menjenek fel az autópályára, ez alkalommal azonban a biztos halált jelentette számukra.

A tűzben nem csupán vadállatok, hanem a legelőkön tartott lábasjószágok jó része is odalett, az ő tetemeik is szanaszét hevernek.

Összefogtak a sztárok, pénzadományokat kér a kormányfő

Scott Morrison miniszterelnök a hatalmas pusztítást elszenvedett Kenguru-szigeten megköszönte az összes ausztrálnak a felajnlásokat, de mint mondta, ez még mindig nem elég, közvetlen pénzadományokra van szükség.

Mindenfajta felajánlás hasznos, de valójában a pénz az, amire a károsultaknak szükségük van"

- fogalmazott a politikus. A kormányfőt sokan támadják amiatt, ahogyan a helyzetet kezelte. A politikus decemberben, épp a tűzvész közepén Hawaiira ment nyaralni a családjával, miközben az ország történetének legnagyobb kimenekítési műveletét kellett végrehajtani a bozót- és erdőtüzek miatt, emberek tízezreit kellett biztonságosabb heyre telepíteni Ausztrália délkeleti térségéből

Scott Morrison ausztrál miniszterelnököt ábrázoló falfestmény a Melbourne-től keletre fekvő Tottenhamben 2020. január 7-én. Morrisont számos bírálat érte azért, mert kormánya nem kezeli megfelelően a katasztrófát. MTI/EPA/AAP/James Ross
Scott Morrison ausztrál miniszterelnököt ábrázoló falfestmény a Melbourne-től keletre fekvő Tottenhamben 2020. január 7-én. Morrisont számos bírálat érte azért, mert kormánya nem kezeli megfelelően a katasztrófát. MTI/EPA/AAP/James Ross

A civilek adományain túl a hírességek is próbálnak segíteni. A Marvel-képregényfilmekben Thort alakító Chris Hemsworth hétfőn a közösségi médián jelentette be, hogy egymillió dollárt adományoz a tűzvész károsultjai számára.

Elton John Sydneyben megtartott koncertjén szintén egymillió dollárt adományozott. De Nicole Kidman, Pink és Russell Crowe is adományokkal segítette a tűz elleni küzdelmet.

Az Oscar-díjas Russell Crowe vasárnap este a Golden Globe-díját sem tudta átvenni Los Angelesben, mert szülőhazájában családjával küzdött épp a bozóttűz ellen. Köszönőlevelében sem a díjat hozó filmsorozatról írt, hanem nyilvánvalóvá tette, mit gondol a katasztrófáról:

"senkinek se legyen kétsége a felől, hogy az, ami most Ausztráliában történik, a klímaváltozás miatt van. Ideje lenne a tudósokra hallgatni, átállni a megújuló energiára mert akkor talán lesz jövőnk."
Russell Crowe (MTI/EPA/Yonhap)
Russell Crowe a Golden Globe-gála helyett inkább a tüzet oltotta, de azért üzent a világnak. (MTI/EPA/Yonhap)

Nem így gondolja ezt az ausztrál kormány. Továbbra is kitartanak álláspontjuk mellett, hogy nincs közvetlen kapcsolat a klímaváltozás és az országot pusztító bozóttüzek között. Angus Taylor energiaügyi miniszter szerint nincs szükség a károsanyag-kibocsátás csökkentésére, dacára annak, hogy a világon Ausztrália az Egyesült Államok után a második az egy főre eső kibocsátás terén.

Scott Morrison kormányfő 1,4 milliárd dollárt ígért a tűz okozta károk helyreállítási költségének fedezésére és arra kérte a külföldi turistákat, hogy ne riassza el őket a bozóttüzek okozta válság.

Ezen a weboldalon folyamatosan frissülő térképen mutatják meg, hol, milyen súlyos a tűzvész okozta helyzet, melyik terület, milyen óvintézkedésekre van szükség.
Ezen a weboldalon folyamatosan frissülő térképen mutatják meg, hol, milyen súlyos a tűzvész okozta helyzet, melyik terület, milyen óvintézkedésekre van szükség.

Óvatosságra inti az utazókat a magyar külügy

A konzuli szolgálat honlapjára felkerült közleményekben felhívják az Ausztráliában tartózkodó vagy oda utazni szándékozó magyarok figyelmét, hogy csak halaszthatatlanul indokolt esetben menjenek ACT (Canberra), New South Wales és Victoria államokba, mivel megnövekedett az erdőtüzek száma, utakat zártak, illetve zárnak le vagy éppen nyitnak meg, a telefonvonalak pedig nem mindenütt működnek.

Elnéptelenedett utca, miután a bozóttűz füstje ellepte Canberrát 2020. január 5-én. Az október óta tomboló bozót- és erdőtüzek miatt emberek tízezreit kell kimenteni Ausztrália délkeleti térségéből. Ausztrália-szerte 5,5 millió hektárnyi földterület égett le, 21 ember meghalt és több mint ezer ház vált a lángok martalékává.
MTI/EPA/AAP/Lukas Coch
Elnéptelenedett utca, miután a bozóttűz füstje ellepte Canberrát 2020. január 5-én. Az október óta tomboló bozót- és erdőtüzek miatt emberek tízezreit kell kimenteni Ausztrália délkeleti térségéből. Ausztrália-szerte 5,5 millió hektárnyi földterület égett le, 21 ember meghalt és több mint ezer ház vált a lángok martalékává. MTI/EPA/AAP/Lukas Coch

A közleményben azt kérika magyaroktól, hogy ausztráliai tartózkodásuk során, illetve utazásuk megkezdése előtt mindenki tájékozódjon a helyzetről. A levegő minősége – különösen a fővárosban, Canberrában – elérte az egészségre veszélyes minősítést, ezért ott a személyes ügyfélfogadás a magyar nagykövetségen szünetel.

Halaszthatatlan konzuli ügyben a sydney-i, illetve melbourne-i konzuli irodák intézkednek.

Ezen a folyamatosan frissülő honlapon a hivatalos ausztrál tájékoztatás olvasható arról, hogy mely területek és milyen mértékben érintettek a tűzvészben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×