eur:
392.87
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Az Európai Bizottság elnökének megválasztott Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata politikus az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án.
Nyitókép: MTIKoszticsák Szilárd

A jogászokon is múlhat az új Európai Bizottság sorsa

Romániának továbbra sincs biztosjelöltje, valamint az elhúzódó brexit miatt már Londonnak is elő kell állnia egy aspiránssal a testületbe. A Bruxinfo főszerkesztője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának azt mondta: elvileg november 11. és 13. között kell meghallgatnia az Európai Parlamentnek az új biztosjelölteket, akikről a hónap végén szavaznak. Előfordulhat azonban, hogy csonkán alakul meg az Európai Bizottság.

Ursula von der Leyen hétfőn meginterjúvolta Várhelyi Olivért és az új francia jelöltet, Thierry Bretont, és kedden kiderült, hogy mindkettőjük kinevezésére rábólintott. A fő kérdés ugyanakkor továbbra is az, hogy mi lesz a román térfélen, ahol ahelyett, hogy egyszerűsödne a helyzet, egyre bonyolultabbnak tűnik – fogalmazott Gyévai Zoltán az InfoRádióban. Romániának a jövő héten lehet új jelöltje, amennyiben a román parlament jóváhagyja november 4-én Ludovic Orban néppárti kabinetjét, ami egyáltalán nem garantált.

A Bruxinfo főszerkesztője szerint Von der Leyen megválasztott bizottsági elnöknek viszont mind a 27 tagállami jelölttel kell számolnia, így a román jelölt nélkül az egész folyamat nem keresztülvihető, hiszen az Európai Parlament is várja, hogy meglegyen az összes biztosjelölti név, hogy azután egészében tudjanak szavazni az új Európai Bizottságról. A szakértő szerint emiatt egyelőre nincs is értelme meghallgatni Várhelyi Olivért, vagy akár a francia Thierry Bretont.

Gyévai Zoltán úgy látja, Von der Leyen, bár ezt nem jelentette be, nyilvánvalóan kitűzhetett maga számára egy észszerű határidőt, ameddig kész lehet várni a román jelöltre. A tervek szerint november 11. és 13. között lenne az említett három, a magyar, a francia és a román biztosjelölt meghallgatása, az Európai Parlament pedig november 27-én végszavazna a következő Európai Bizottságról. Ennélfogva a románoknak van még egy hetük, de ha sikerül is új névvel előállniuk, a jelöltnek csak pár napja lesz a felkészülésre.

Ha nem lesz brit jelölt, román sem kell?

Közben a britek három hónapos hosszabbítást kaptak a minap, így viszont a szerződés értelmében Nagy-Britanniának is kell biztost jelölnie. Az viszont már más kérdés, hogy az említett szűk időszakban miként tudják rákényszeríteni Boris Johnsont, hogy ezt meg is tegye, jegyezte meg a Bruxinfo főszerkesztője

Szerinte

érdekes helyzet alakulna ki, ha a Európai Unió jogászai azzal állának elő, hogy a brit biztos jelölése nélkül is nyugodtan elfoglalhatja a helyét az új Bizottság, hiszen ilyen alapon a román jelölt hiányában is megtehetné.

Gyévai Zoltán emiatt nem zárná ki annak a lehetőségét, hogy ha Romániában túlságosan elhúzódna a folyamat, akkor 26 biztosjelölttel fog nekifutni Ursula Von der Leyen az ötéves időszaknak.

A témáról bővebben is szó lesz szerda este 7 órától az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×