eur:
394.95
usd:
363.47
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (középen b) és Savkat Mirzijojev üzbég államfő (középen j) tárgyalása Bakuban 2019. október 15-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor: az esélyek nem rosszak, de ez egy éles csata

Magyarország az Európához és az Európai Unióhoz kapcsolódást adhatja a Türk Tanácsnak - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Bakuban, a Türk Tanács VII. csúcstalálkozóján.

A kormányfő közölte:

Magyarország jelenleg azért harcol, hogy a hamarosan felálló új Európai Bizottságban a bővítés- és szomszédságpolitika portfólióját kapja.

"Az esélyek nem rosszak, de ez egy éles csata. Ha sikerülne (...) megszerezni, akkor a keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalások ügyében pedig Törökországgal" - mondta, úgy fogalmazva: ha sikerül megszerezni ezt a portfóliót, akkor "örömmel állunk az önök rendelkezésére".

Arról is beszélt, hogy a magyar Eximbank hitelkeretet nyitott a Türk Tanács tagállamainak.

A türk nyelvű államokat tömörítő Türk Tanácsnak tagja Törökország, Azerbajdzsán, Kazahsztán és Kirgizisztán, a bakui találkozón pedig teljes jogú tagja lett a szervezetnek Üzbegisztán is. Magyarországnak 2018 óta megfigyelői státusza van a tanácsban.

Tárgyalás

Jól fejlődik a gazdasági együttműködés Magyarország és Üzbegisztán között, és további lehetőségek is adottak például a gyógyszeripar területén - erről is tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök és Savkat Mirzijojev üzbég elnök.

Orbán Viktor és Savkat Mirzijojev előrelépésként értékelte a kétoldalú kapcsolatokban, hogy a magyar állampolgárok 30 napnál rövidebb időre immár vízummentesen utazhatnak Üzbegisztánba.

A miniszterelnök arról biztosította az üzbég elnököt, hogy Magyarország szívesen megosztja tapasztalatait az üzbég gazdaság liberalizációja során.

Orbán Viktor megköszönte az üzbég vezetés támogatását, amit a taskenti magyar nagykövetség megnyitásához nyújtott, egyúttal budapesti látogatásra hívta meg az üzbég elnököt - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 07:53
×
×
×
×