INFORÁDIÓ
2021. április 16. péntek
Csongor

osztrák néppárt

választások

ausztria

győzelem

külföld

Sebastian Kurz kancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) listavezetője választási kampányrendezvényre érkezik Bécsben 2019. szeptember 28-án, az előrehozott parlamenti választásokat megelőző napon.

Az Osztrák Néppárt végzett az élen a szociáldemokraták és a Szabadságpárt előtt

Infostart / MTI

A konzervatív ÖVP fölényes győzelmet aratott a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon Ausztriában, az első előrejelzések szerint a szavazatok 37,1 százalékát szerezte meg.

Az ARGE Wahlen közvélemény-kutató intézetnek az APA osztrák hírügynökség számára készített becslése szerint a második helyen az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) végzett 22,5 százalékkal, míg a harmadik a szavazatok 16,7 százalékával a Néppárttól jobbra álló, vele koalícióban kormányzó, bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) lett.

  • Az előrejelzések szerint visszakerült a parlamentbe és egyben a negyedik legerősebb párt lett a voksok 13,1 százalékával a Zöldek pártja.
  • A liberális NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum) párt 7,8 százalékot szerzett.
  • A Zöldekből korábban kivált JETZT (MOST) párt mindössze 1,8 százalékot kapott, és ezzel kiesett a 183 fős törvényhozásból.

A parlamenti bejutási küszöb 4 százalékos volt.

Preferenciaszavazatok

A szavazók az osztrák szövetségi parlament alsóházának, a nemzeti tanácsnak 183 tagját választják meg. A szavazóhelyiségek általában 7-től 17 óráig tartanak nyitva, de ez tartományonként eltérő lehet.

A szavazók három preferenciaszavazatot adhatnak le, szövetségi, tartományi, illetve helyi szinten. Ausztriában a parlamenti választásokon a szavazásra jogosultak a pártok mellett politikusokra is voksolhatnak; vagyis országos, tartományi és helyi szinten is megjelölhetnek egy-egy politikust, akit szívesen látnának a parlamentben (a szavazat csak akkor érvényes, ha a politikusok a szavazó által megjelölt párt tagjai).

Országosan a pártra leadott szavazatok hét, tartományi szinten tíz, helyi szinten pedig 14 százaléka szükséges ahhoz, hogy a jelölt előbbre jusson a pártlistán.

Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018