eur:
392.26
usd:
366.76
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Karl Nehammer, az előrehozott parlamenti választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) főtitkára sajtóértekezletet tart Bécsben 2019. október 1-jén. A plakát feliratának jelentése: az új néppárt.
Nyitókép: MTI/AP/Ronald Zak

Mindenkivel leül tárgyalni az Osztrák Néppárt

Az ausztriai előrehozott választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) bejelentette, hogy minden párttal koalíciós egyeztetéseket kíván folytatni parlamenti frakciójuk nagyságának sorrendjében.

"Senkit sem zárunk ki". Mindenkit párbeszédre hívunk" - mondta Karl Nehammer, az ÖVP főtitkára, a párt politikai akadémiáján rendezett keddi elnökségi gyűlését követően.

Kiemelte, hogy

a megbeszéléseket a pártok parlamenti erejének nagysága sorrendjében fogják tartani.

Nehammer ugyanakkor nem utalt arra, hogy az ÖVP mely pártokat részesítené előnyben egy koalíciós megállapodás szempontjából. Úgy fogalmazott, hogy az elnökség nyíltan megvitatta a különböző lehetőségeket. Hozzátette, hogy az egyeztetések folytatásának szándékán az sem változtat, hogy a korábbi koalíciós partner Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) ellenzéki irányba mozdult el.

Nehammernem kívánta kommentálni azt a keddi értesülést, miszerint befejezi politikai karrierjét Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár, akinek videóbotránya miatt felbomlott az előző kormánykoalíció.

"Ez az FPÖ dolga, mi tudomásul vesszük" - mondta.

Nem kívánt pontos időkeretet említeni azzal kapcsolatban sem, hogy meddig húzódhat el a kormányalakítás.

Emellett ismét örömét fejezte ki az ÖVP "történelmi eredménye" miatt, s különösen azt hangsúlyozta, hogy azok, akik Sebastian Kurzot bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatták a parlamentben, most elvesztették a voksolást. Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), az FPÖ és a Zöldek pártjából korábban kivált JETZT (MOST) "leszavazták Kurzot, s most a választópolgárok megbüntették őket" - fűzte hozzá.

Az ÖVP választáson elért eredménye "világos megbízatás Kurznak, hogy átvegye a kormányzati felelősséget" - jelentette ki Nehammer. Hozzátette: most Alexander Van der Bellen államfőn van a sor, hogy kormányalakítási megbízást adjon Kurz-nak.

  • Az ÖVP a voksok 38,4 százalékát szerezte meg a vasárnapi előrehozott választáson az előzetes végeredmények szerint.
  • A második helyen végző SPÖ történelmi mélypontot jelentő 21,5 százalékot kapott. A harmadik az FPÖ lett 17,3 százalékkal.
  • Az ÖVP lehetséges koalíciós partnere lehet a választások másik nagy nyertese, a Zöldek, amely a legutóbbi, 2017-es választásokon kiesett a parlamentből, most viszont 12,4 százalékot kapott.
  • Ötödikként a NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum) került be a parlamentbe 7,4 százalékkal.
  • A JETZT nem jutott be a parlamentbe.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×