eur:
394.19
usd:
370.77
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
 „Iskolás sztrájk az éghajlatért” jelentésű transzparenst visz Greta Thunberg 16 éves svéd környezetvédő aktivista a Világgazdasági Fórum 49.  találkozójának otthont adó svájci Davosban 2019. január 23-án. A névadó svájci nonprofit alapítvány szervezte négynapos tanácskozáson a világ vezető politikai, társadalmi és gazdasági döntéshozói a legégetőbb globális kérdéseket vitatják meg, illetve határozzák meg a jövőre vonatkozó legfontosabb feladatokat.
Nyitókép: MTI/EPA/KEYSTONE/Valentin Flauraud

Alternatív Nobel-díjat kapott a tizenéves svéd klímaaktivista

Greta Thunberg azért nyerte el a kitüntetést, mert aktivizmusával "inspirálja és felerősíti a klímaváltozás miatti fellépésre irányuló politikai követeléseket".

A díjat adományozó stockholmi Right Livelihood Alapítvány zsűrije idén 142 jelölt közül válogatott 59 különböző országból, végül a négy díjazott egyike lett az iskolai klímasztrájkok mozgalmát elindító, 16 éves Greta Thunberg.

Az alternatív Nobel-díj további 2019-es díjazottja Davi Kopenawa és a Brazíliában élő yanomami indiánokat tömörítő Hutukara Yanomami egyesület az amazóniai esőerdők és az ott élő népek védelméért végzett tevékenységükért, továbbá a marokkói Aminatou Haidar, aki három évtizede folytat békés kampányt Nyugat-Szahara függetlenségéért, valamint Kuo Csian-mej kínai ügyvéd a nők jogainak védelme érdekében tett erőfeszítéseiért.

Az alternatív Nobel-díjat 1980-ban hozta létre Jakob von Uexküll német-svéd író, egykori európai parlamenti képviselő azzal a céllal, hogy elismerjék olyan emberek munkásságát is, akik elkerülték a hivatalos Nobel Alapítvány figyelmét. A négy díjazott fejenként egymillió svéd korona (31 millió forint) elismerésben részesül.

Ole von Uexküll, az alapítvány igazgatója, egyben az alapító unokaöccse elmondta: az idei díjazottak valamennyien olyan "gyakorlatias látnokok, akiknek a vezető ereje emberek millióit tette képessé arra, hogy fellépjenek elidegeníthetetlen jogaik védelmében és küzdjenek egy mindenki számára élhető jövőért a Földön". Az alternatív Nobel-díj átadója december 4-én lesz Stockholmban, pár nappal a hivatalos Nobel-díjak átadása előtt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×