eur:
393.83
usd:
367.78
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Áder János köztársasági elnök felszólal az ENSZ-klímacsúcson a világszervezet New York-i székházában 2019. szeptember 23-án. Áder János Magyarország Virtuális erőmű programját ajánlotta a csúcs résztvevőinek figyelmébe felszólalásában. Az éghajlatváltozással foglalkozó csúcsértekezleten 66 állam- és kormányfő - köztük Áder János köztársasági elnök - vesz részt.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Áder János: ha mindenki hasonlóan cselekszik, van remény

Magyarország 2030-ig megtízszerezi naperőművi kapacitását és befejezi a szén energetikai célú hasznosítását – jelentette ki Áder János köztársasági elnök az ENSZ klímacsúcsán. A találkozót a szervezet főtitkára azzal a felkéréssel hívta össze, hogy a tagországok üres ígéretek helyett világos vállalásokat tegyenek.

"Ha nem változtatunk sürgősen életmódunkon, magát az életünket veszélyeztetjük" – jelentette ki az ENSZ-főtitkár New Yorkban, az ENSZ-klímacsúcsának megnyitóján. Antonio Guterres azt mondta: eddig 60 ország, 10 régió, 102 város és 93 konzorcium vállalta, hogy 2050-ig klímasemleges lesz. Hozzátette, az országok vezetőinek kötelessége, hogy tegyenek a környezeti válság ellen.

"A klímavészhelyzet egy olyan verseny, amelyben vesztére állunk, de még megnyerhetjük. A válságot mi okoztuk, és a megoldásnak is tőlünk kell jönnie – húzta alá. – Minden a rendelkezésünkre áll, a mai kibocsátás 77 százalékát helyettesíthetnék más, kevésbé káros technológiával."

New York, 2019. szeptember 23.
Greta Thunberg svéd környezetvédő aktivista a felszólalása előtt az ENSZ klímacsúcsán a világszervezet New York-i székházában 2019. szeptember 23-án.
MTI/EPA/Justin Lane
New York, 2019. szeptember 23. Greta Thunberg svéd környezetvédő aktivista a felszólalása előtt az ENSZ klímacsúcsán a világszervezet New York-i székházában. MTI/EPA/Justin Lane

A megnyitó másik fő szónoka, Greta Thunberg 16 éves svéd klímavédő volt. Az iskoláslány azt mondta:

a világ vezetői üres szavaikkal ellopták az álmait és a gyermekkorát.

"Emberek szenvednek és meghalnak. A teljes ökoszisztéma összeomlik, a tömeges kihalás szélén állunk. És ti csak a pénzről meg az örökös gazdasági növekedés dajkameséiről tudtok beszélni. Hogy meritek?" – kérdezte Great Thunberg.

A klímacsúcson a magyar államfő is beszédet mondott. Áder János bejelentette, hogy

Magyarország a következő három esztendőben közel 6 millió dollárt fordít a nemzetközi klímafinanszírozásra,

aminek egy részével a Zöld Klímaalapot támogatja a globális felmelegedés elleni küzdelemben.

Áder János hozzátette: Magyarország a jövőben is minden tőle telhetőt megtesz, hogy a közös párizsi cél teljesüljön. Az államfő szerint, ha mindenki hasonlóan cselekszik, akkor van remény. "Magyarország 2030-ig megtízszerezi naperőművi kapacitását, befejezi a szén energetikai hasznosítását, bővíti atomerőművi termelését – ismertette. – A három intézkedés együttes hatása, hogy

a magyarországi áramtermelés több mint 90 százaléka szén-dioxid-mentes lesz."
New York, 2019. szeptember 24. 
Áder János köztársasági elnök felszólal az ENSZ-klímacsúcson a világszervezet New York-i székházában 2019. szeptember 23-án. Áder János Magyarország Virtuális erőmű programját ajánlotta a csúcs résztvevőinek figyelmébe felszólalásában. Az éghajlatváltozással foglalkozó csúcsértekezleten 66 állam- és kormányfő - köztük Áder János köztársasági elnök - vesz részt.
MTI/Bruzák Noémi
New York, 2019. szeptember 24. Áder János köztársasági elnök felszólal az ENSZ-klímacsúcson a világszervezet New York-i székházában 2019. szeptember 23-án. Áder János Magyarország Virtuális erőmű programját ajánlotta a csúcs résztvevőinek figyelmébe felszólalásában. MTI/Bruzák Noémi

Áder János Magyarország Virtuális erőmű programját ajánlotta az ENSZ-klímacsúcs résztvevőinek figyelmébe. Kiemelte, a 10 éve indult program lényege és filozófiája szerint

az a legolcsóbb energia, amelyet meg sem termelünk.

"A program keretében eddig több energiát takarítottunk meg, mint ami a magyarországi atomerőmű teljesítményének egy negyede" – fogalmazott a köztársasági elnök.

A magyar államfő az elérhető célok közé sorolta, hogy a magyarországi épületek energiahatékonyságát 2050-re legalább 30 százalékkal javítsák. Ígéretet tett, hogy 2030-ra minden 25 ezer főnél népesebb városunkban a közösségi közlekedésben már csak "E" autóbuszokat fogunk használni. 2050-re pedig, folytatva az erőtelepítési programot, ezen területek mértékét 30 százalékkal növelnénk idehaza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×