eur:
394.72
usd:
363.87
bux:
65508.88
2024. március 19. kedd Bánk, József
Cugol, 2018. szeptember 13.Vlagyimir Putyin orosz elnök (k), Szergej Sojgu védelmi miniszter (b) és Valerij Geraszimov hadseregtábornok, az orosz hadsereg vezérkari főnöke a Vosztok 2018 fedőnevű hadgyakorlat manővereit nézi  a Bajkálon túli területen fekvő Cugol gyakorlótéren 2018. szeptember 13-án. Ez 1981 óta a legnagyobb orosz hadgyakorlat, amelyen 297 ezer katona, több mint ezer légi jármű és 36 ezer harckocsi és egyéb harci jármű, valamint 80 hadihajó vesz részt két orosz katonai körzetben. A szeptember 11-17. között rendezett manőverekben a kínai és a mongol haderő is képviselteti magát. (MTI/EPA/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Alekszej Nyikolszkij)
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Alekszej Nyikolszkij

Szakértő: nem lehet védekezni az orosz szuperfegyver ellen

Törökország mellett az amerikaiaknak is felajánlotta új fegyvereit az orosz elnök. Moszkvának fontos, hogy minél több és korszerűbb fegyvert adjon el – mondta az InfoRádiónak Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára

Megvételre ajánlotta fel Vlagyimir Putyin orosz elnök Donald Trump amerikai elnöknek az orosz hiperszonikus fegyvereket a G20-csoport júniusi oszakai csúcstalálkozóján. Az ajánlatról az orosz elnök a Keleti Gazdasági Fórum plenáris ülésén számolt be Vlagyivosztokban. Mint mondta, felmerült a kérdés, hogy az új orosz fegyvereket, beleértve a hiperszonikus csapásmérő rakétarendszereket, miként vegyék számításba a szerződésekben.

Vlagyimir Putyin úgy fogalmazott:

"Azt mondtam Donaldnak: akarod, hogy eladjuk őket neked?"

Az orosz elnök hozzátette: azt a választ kapta, hogy ilyen eszközt hamarosan ők is ki fognak fejleszteni. Vlagyimir Putyin szerint azonban felesleges az amerikaiaknak fejleszteniük, hiszen Oroszországtól is megvehetik a fegyvereket.

Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára az InfoRádiónak azt mondta: Oroszországnak fontos, hogy minél több és korszerűbb fegyvert adjon el, az már kevésbé, hogy kinek. A lényeg, hogy biztos fizető partner legyen – tette hozzá.

Moszkva Törökországnak is felkínált korszerű haditechnikai eszközöket. A törökök megbízható partnerek – vélekedett az egyetemi tanár.

A szakértő szerint a drónokban jól állnak az oroszok.

Olyan manőverező robotrepülőgépeket próbáltak ki és állítanának rendszerbe, amelyek kilövési helye lehet tengerről vagy víz alól is. A hangsebesség 10-20-szorosával mennek, nem lehet ellenük védekezni – fejtette ki.

Az orosz elnök a fórumon megismételte: nem telepítenek új rakétákat, kivéve, ha ezt előttük az Egyesült Államok megteszi. Emellett arról is beszámolt, hogy Oroszország új távirányítású rakéták fejlesztésébe fogott.

Kis-Benedek József kiemelte: a rakétát nem hagyományos hajtóanyaggal, hanem mini atomerőművel hajtják meg, így sok ideig képes a levegőben tartózkodni és a Föld bármely pontját el tudja érni. Ezáltal már van az orosz haderő kezében olyan eszköz, amit el tud adni és korszerűnek számít.

Az eladásra kínált nukleáris meghajtású rakéta tesztelése közben pár hete öt ember halt meg az észak-oroszországi Arhangelszk megyében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kereskedés külföldi részvényekkel- díjmentes, interaktív online előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel- díjmentes, interaktív online előadás

Ahhoz, hogy belevágj a külföldi részvényekkel való kereskedésbe, először is érdemes tisztázni, hogy miért szeretnél ezen a területen tevékenykedni. Lehet, hogy egy adott iparág vagy cég nemzetközi növekedési lehetőségei érdekelnek, vagy egyszerűen csak diverzifikálni szeretnéd befektetéseidet a hazai piacokon túl. Bármelyik is legyen az indító motivációd, fontos lépések várnak rád az induláshoz, melyeket mind megvitatunk soron következő online előadásunkon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×