INFORÁDIÓ 
2019. december 9. hétfő
Natália

ferenc pápa

genfi konvenció

évforduló

Ferenc pápa pünkösdi vigíliát tart a vatikáni Szent Péter téren 2019. június 8-án. A pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott mozgóünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradását ünnepli meg.

Ferenc pápa felszólította a kormányokat, hogy védelmezzék a fegyveres konfliktusok sújtotta embereket

Infostart / MTI

Ferenc pápa felszólította vasárnap a világ országainak kormányait, hogy védjék meg a fegyveres konfliktusok által sújtott embereket és kíméljék meg az olyan humanitárius fontosságú helyeket, mint a kórházak és az iskolák.

A Szíriától Líbiáig terjedő konfliktusokban a szenvedések nagy része a menekülteket, migránsokat és civileket sújtja. "Ne feledkezzünk meg arról, hogy a háború és a terrorizmus mindig nagy megsemmisülést jelent az egész emberiség számára" - hangoztatta a katolikus egyházfő vasárnapi úrangyala imádságában, felszólítva az államokat arra, hogy védjék az emberéleteket és a harcok áldozatainak méltóságát.

Ferenc pápa a háborúk áldozatainak védelméről szóló Genfi Konvenció elfogadásának 70. évfordulója előestéjén beszélt.

Az 1949. augusztus 12-án elfogatott genfi egyezmények a háborúkban, fegyveres konfliktusokban alkalmazandó nemzetközi humanitárius jog alapdokumentumai, amelyek a háborúk áldozatainak - ideértve a civil lakosságot is - védelmét szolgáló politikai és egyéb indítékoktól független, irányadó és alapvető nemzetközi jogi szabályokat foglalják össze. Az első egyezmény a haderőkben szolgáló, de megsebesült vagy megbetegedett emberek sorsára vonatkozik általánosságban, a második a haditengerészeti állomány, a harmadik a hadifoglyok, a negyedik a polgári lakosság kérdéskörét taglalja.

"Mindenkinek kötelessége a nemzetközi humanitárius jog által lefektetett szabályok betartása, a védtelen lakosság és polgári infrastruktúra - különösen a kórházak, iskolák, imahelyek, menekülttáborok - védelme által" - hangoztatta.

Imája az után hangzott el, hogy a szíriai kormányerők területeket foglaltak vissza a felkelőktől az ország északnyugati részén, és az ENSZ közölte, hogy milliókat, köztük gyermekeket fenyeget az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban az erőszak, amely azt követően újult ki, hogy összeomlott a tűzszüneti megállapodás.

A jemeni polgárháborúban csütörtök óta negyvenen haltak meg és 260-an sebesültek a harcok következtében, közöttük számos polgári személy.

Nyitókép: MTI/AP/Andrew Medichini
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018