eur:
393.46
usd:
366.96
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Üszkös romok a leégett tetőszerkezetű párizsi Notre-Dame-székesegyház belsejében 2019. április 16-án. A lángok előző nap a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton keletkeztek, és onnan terjedtek tovább. A tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett a teljes tetőszerkezete.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Christophe Petit Tesson

Kincset találtak a Notre-Dame romjai között

A szakemberek azt remélik, hogy ahol egy előkerült, lehet még több is a különleges értékekből.

A törmelékek között megtalálták az április 15-i tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame kereszthajójának zárókövét díszítő négy aranyozott angyalka egyikét.

A műalkotás állapota jónak mondható, legalábbis a fej sértetlen a La Tribune de l'Art című művészettörténeti magazin újságírója szerint, aki a boltív és a gerendázat törmelékei között kedden megtalálta. Az angyalkaszobor megtalálása révén remélni lehet, hogy a zárókő kerek nyílását díszítő másik három puttó is előkerülhet a még átválogatásra váró törmelékből.

Több hete robot segíti a kutatást és a törmelékhalmok átválogatását,

a törmeléket a székesegyház előtti térre egy nagy fehér sátor alá szállítottak ki, ott több szakember és a rendőrség vizsgálja át a maradványokat.

A puttók a székesegyház Germain Boffrand vezetésével 1728-29-ben történt restaurálásakor kerültek a zárókőre. A 19. században Eugene Viollet-le-Duc eltávolította a boltívet a huszártorony építése miatt, majd visszahelyezte eredeti helyére, megtartva az angyalkákat.

A tüzet követő első hónapban esővédő ponyvákat és biztonsági hálókat helyeztek a főhajó és a szentély fölé. Megerősítették az északi és déli tornyot, és eltávolították a rajtuk lévő szobrokat. Valamennyi felső üvegablakot kiemelték a helyéről. A székesegyházban található festményeket és más műkincseket biztonságba helyezték. Csupán az északi kereszthajóban levő két festményt, Guido Reni és Laurent de la Haye egy-egy alkotását nem tudták még kimenteni, mert a boltív még nem teljesen biztonságos.

Az épület megerősítésének munkálatai folytatódnak. A különböző helyeken dolgozó munkásoknak - jelenleg legfeljebb 130 ember - maszkot kell viselniük az épület belsejében a magas ólomkoncentráció jelentette veszély miatt.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×