INFORÁDIÓ
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla

brexit

nagy-britannia

brit kormány

boris johnson

konzervatív párt

sajid javid

jeremy hunt

michael gove

rory mcilroy

A BBC brit tévétársaság által közreadott kép a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőjelöltjeinek második televíziós vitájáról Londonban 2019. június 18-án. Balról jobbra: Boris Johnson volt külügyminiszter, Jeremy Hunt külügyminiszter, Michael Gove környezetvédelmi miniszter, Sajid Javid belügyminiszter és Rory Stewart nemzetközi fejlesztési miniszter. A távozó Theresa May miniszterelnök pártvezetői tisztségéért folyó versengésben eredetileg 13 jelölt indult, azóta többen kiestek az eddigi szavazási fordulókban vagy visszaléptek a jelöltségtől.

A megállapodás nélküli brexitre is felkészül a legesélyesebb jelölt

Infostart / MTI

Boris Johnson volt brit külügyminiszter szerint sem ő, sem a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségére pályázó többi jelölt nem törekszik arra, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül, rendezetlen módon lépjen ki az Európai Unióból.

Johnson - a tory keményvonalas brexit-tábor frontembere - a BBC televízió vitaműsorában vett részt azzal a másik négy utódjelölttel együtt, aki a vezetőválasztási folyamat kedden tartott második frakciószavazási fordulója után versenyben maradt.

A második fordulóban - amelyben a 313 fős alsóházi konzervatív frakcióból minimum 33 képviselő voksára volt szükség a bennmaradáshoz - Boris Johnson a mezőny élén végzett 126 szavazattal.

  • Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszter 46,
  • Michael Gove környezetvédelmi miniszter 41,
  • Rory Stewart nemzetközi fejlesztési miniszter 37,
  • Sajid Javid belügyminiszter éppen 33 szavazatot gyűjtött.

Az alsóházi szavazás után, kedd este tartott BBC-vitaműsorban - amelyben a jelöltek több néző videókapcsolaton át feltett kérdéseire válaszoltak - Johnson kijelentette: senki nem akar megállapodás nélküli, rendezetlen brexitet, de

a helyes eljárás az, ha az ország erre a lehetőségre is felkészül.

Jeremy Hunt ezzel egyetértett, de kijelentette: ha ő lesz a következő brit miniszterelnök, és úgy látja, hogy a brexit jelenleg érvényes október 31-i határnapjáig semmi esély a londoni alsóház által eddig háromszor elutasított kilépési feltételrendszer módosítására, akkor ő kész lenne megállapodás nélkül kivezetni az országot az Európai Unióból.

Sajid Javid is azt a véleményét hangoztatta, hogy az október 31-i brexit-határidőt tartani kell. "Szükség van egy határidőre, mivel ez mindenki figyelmét a feladatra összpontosítja" - fogalmazott.

Boris Johnson szerint az október 31-i határidő "egyértelműen tarható", és be is kell tartani,

mivel Nagy-Britannia a kilépés eredeti, március végi határidejét már elszalasztotta, és még egy halasztás esetén a közvélemény "egyre nagyobb értetlenséggel" szemlélné, hogy mi történik.

Michael Gove ugyanakkor kijelentette: az "önkényesen kijelölt" határidők általában a szándékolttal ellentétes hatásúak. Hozzátette: ha őt választják a Konzervatív Párt következő vezetőjévé és így a következő brit miniszterelnökké, nem tartaná problémának az október 31-i brexit-határidő "néhány napos" túllépését, ha csak ennyi hiányozna az új megállapodáshoz.

"A futballmérkőzéseken is néha a hosszabbításban lövik a győztes gólt"

- fogalmazott a környezetvédelmi miniszter.

Jeremy Hunt külügyminiszter megismételte azt a korábban is hangoztatott nézetét, hogy megfelelő brit javaslat esetén az Európai Unió hajlandó lenne újratárgyalni a brexit-egyezménycsomagot. Az Európai Bizottság azonban többször is határozottan leszögezte, hogy nem lehetséges a kilépési egyezségről folytatott, a feltételrendszert rögzítő megállapodás novemberi aláírásával lezárt tárgyalások újraindítása.

Rory Stewart, a leginkább EU-párti vezetőjelölt volt az egyetlen a kedd esti vitában, aki - eddig is vallott álláspontjához híven - határozottan kizárta a megállapodás nélküli brexitet. A nemzetközi fejlesztési miniszter szerint "károkat okozna és felesleges lenne" a rendezetlen kilépés az EU-ból.

Hozzátette: versenytársai nem tudják megmagyarázni, hogy miképp léptetnék ki az országot megállapodás nélkül az unióból a londoni parlament hozzájárulása nélkül.

Az alsóházi képviselők többsége egyértelműen ellenzi a megállapodás nélküli brexitet, és ezt az elmúlt hetekben több szavazáson is kifejezésre juttatta.

Nyitókép: MTI/EPA/BBC NEWS/Jeff Overs
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018