eur:
393.85
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Kiderült, mi az egyetlen dolog, ami az EU-ban tarthatja a briteket

A legfrissebb felmérés szerint a kormányzó brit Konzervatív Párt tagjainak többsége azt sem tartaná túlzott árnak a brit EU-tagság megszűnéséért (brexit), ha a brit gazdaságot súlyos károk érik vagy ha felbomlik az ország.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov által 892 tory párttag bevonásával elvégzett, kedden ismertetett reprezentatív felmérés kimutatta, hogy

a tagság 63 százaléka akkor is a brexitet választaná, ha emiatt Skócia függetlenné válna, 59 százalék pedig Észak-Írország elszakadását is elfogadhatónak tartaná a brit EU-tagság megszűnése érdekében.

A skót függetlenség folyamatosan napirenden van, és brit kormányzati tisztviselők szerint Észak-Írország is elszakadhat az Egyesült Királyságtól a brexit miatt.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében - a brit EU-tagsági referendum előtt csaknem két évvel - már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője szerint azonban még a következő skóciai parlamenti választások előtt, vagyis 2021-ig ismét népszavazást kell tartani a skót függetlenségről, ha Skóciát akarata ellenére kiléptetik az Európai Unióból.

A brit EU-tagságról 2016 júniusában rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők 51,89 százaléka a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt.

Minapi londoni sajtóértesülések szerint Gavin Barwell, a távozó Theresa May brit miniszterelnök stábfőnöke nemrégiben kifejtette a Konzervatív Párt több befolyásos tagjának, hogy rendezetlen Brexit esetén "ellenállhatatlan erejűvé" válhat az Ír-sziget egyesítéséről szóló népszavazás kiírására irányuló nyomás is.

Magát a pártot is feláldoznák

A YouGov által megkérdezett tory párttagok 61 százaléka a kedden ismertetett felmérés szerint azon a véleményen van, hogy az Egyesült Királyságnak jelentős gazdasági károk árán is ki kell lépnie az Európai Unióból, 54 százalékuk pedig még azt sem tartaná túlzott árnak a brexitért, ha a kilépési folyamat teljesen felőrölné a Konzervatív Pártot.

A felmérés szerint egyetlen olyan potenciális fejlemény van, amelynek elkerüléséért a Konzervatív Párt tagságának többsége hajlandó lenne feláldozni a brexitet: a megkérdezett tory párttagok

51 százaléka mondta azt, hogy ha a brit EU-tagság megszűnésének eredményeként a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn kerülne a miniszterelnöki tisztségbe, akkor az Egyesült Királyság inkább maradjon az EU tagja.

A tagság legnagyobb többsége, 84 százaléka olyan új vezetőt tartana elfogadhatónak a párt élén, aki az EU-népszavazáson a kilépésre voksolt, továbbra is a Brexit híve, és kész lenne kivezetni az országot az EU-ból akár megállapodás nélkül is.

Boris Johnson volt külügyminiszter, a Konzervatív Párt és a kormány éléről távozó Theresa May legesélyesebbnek tartott utódjelöltje mindezen feltételeknek megfelel.

A csütörtökön lezáruló frakciószavazások után versenyben maradó két jelölt közül a párttagság választja meg a következő konzervatív vezetőt, aki az új brit miniszterelnök is lesz.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×