INFORÁDIÓ 
2020. július 6. hétfő
Csaba

brexit

nagy-britannia

skócia

észak-írország

Kiderült, mi az egyetlen dolog, ami az EU-ban tarthatja a briteket

Kiderült, mi az egyetlen dolog, ami az EU-ban tarthatja a briteket

Infostart / MTI

A legfrissebb felmérés szerint a kormányzó brit Konzervatív Párt tagjainak többsége azt sem tartaná túlzott árnak a brit EU-tagság megszűnéséért (brexit), ha a brit gazdaságot súlyos károk érik vagy ha felbomlik az ország.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov által 892 tory párttag bevonásával elvégzett, kedden ismertetett reprezentatív felmérés kimutatta, hogy

a tagság 63 százaléka akkor is a brexitet választaná, ha emiatt Skócia függetlenné válna, 59 százalék pedig Észak-Írország elszakadását is elfogadhatónak tartaná a brit EU-tagság megszűnése érdekében.

A skót függetlenség folyamatosan napirenden van, és brit kormányzati tisztviselők szerint Észak-Írország is elszakadhat az Egyesült Királyságtól a brexit miatt.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében - a brit EU-tagsági referendum előtt csaknem két évvel - már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője szerint azonban még a következő skóciai parlamenti választások előtt, vagyis 2021-ig ismét népszavazást kell tartani a skót függetlenségről, ha Skóciát akarata ellenére kiléptetik az Európai Unióból.

A brit EU-tagságról 2016 júniusában rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők 51,89 százaléka a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt.

Minapi londoni sajtóértesülések szerint Gavin Barwell, a távozó Theresa May brit miniszterelnök stábfőnöke nemrégiben kifejtette a Konzervatív Párt több befolyásos tagjának, hogy rendezetlen Brexit esetén "ellenállhatatlan erejűvé" válhat az Ír-sziget egyesítéséről szóló népszavazás kiírására irányuló nyomás is.

Magát a pártot is feláldoznák

A YouGov által megkérdezett tory párttagok 61 százaléka a kedden ismertetett felmérés szerint azon a véleményen van, hogy az Egyesült Királyságnak jelentős gazdasági károk árán is ki kell lépnie az Európai Unióból, 54 százalékuk pedig még azt sem tartaná túlzott árnak a brexitért, ha a kilépési folyamat teljesen felőrölné a Konzervatív Pártot.

A felmérés szerint egyetlen olyan potenciális fejlemény van, amelynek elkerüléséért a Konzervatív Párt tagságának többsége hajlandó lenne feláldozni a brexitet: a megkérdezett tory párttagok

51 százaléka mondta azt, hogy ha a brit EU-tagság megszűnésének eredményeként a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn kerülne a miniszterelnöki tisztségbe, akkor az Egyesült Királyság inkább maradjon az EU tagja.

A tagság legnagyobb többsége, 84 százaléka olyan új vezetőt tartana elfogadhatónak a párt élén, aki az EU-népszavazáson a kilépésre voksolt, továbbra is a Brexit híve, és kész lenne kivezetni az országot az EU-ból akár megállapodás nélkül is.

Boris Johnson volt külügyminiszter, a Konzervatív Párt és a kormány éléről távozó Theresa May legesélyesebbnek tartott utódjelöltje mindezen feltételeknek megfelel.

A csütörtökön lezáruló frakciószavazások után versenyben maradó két jelölt közül a párttagság választja meg a következő konzervatív vezetőt, aki az új brit miniszterelnök is lesz.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018