eur:
393.61
usd:
369.34
bux:
65730.6
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Genova, 2018. augusztus 14.Az A10-es autópálya leszakadt hídjának egy része Genova közelében 2018. augusztus 14-én. A balesetnek több tucat halottja van. (MTI/EPALuca Zennaro)
Nyitókép: (MTI/EPALuca Zennaro

Az olasz kormány saját kezébe akarja venni a genovai híd újjáépítését

Az olasz kormány saját kezébe akarja venni az augusztus 14-én leomlott genovai híd újjáépítését, s azt semmiképpen sem kívánja átengedni a bírálatok kereszttüzébe került sztrádatársaságnak - közölte Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter az Anch'io rádióadó keddi műsorában.

A pénzt az összedőlt hidat üzemeltető Autostrade per l'Italia (ASPI) magán autópálya-kezelő vállalatnak kell s biztosítania, "de mi fogjuk újjáépíteni a hidat" - hangsúlyozta Toninelli.

"Minden más tiszteletlenség lenne a halálos áldozatok hozzátartozóival és a város lakosaival szemben" - jelentette ki az Öt Csillag Mozgalom (M5S) olasz kormánypárt politikusa.

Az olasz kormány szerint a Benetton család tulajdonában álló cég a felelős felelősnek a történtekért.

Az ANSA olasz hírügynökség s beszámolt arról, hogy a 80 esztendős Renzo Piano olasz sztárépítész kedden bemutatta saját, a híd újjáépítésére vonatkozó terveit Giovanni Totinak, az északkelet-olaszországi Liguria tartományi elnökének. A világhírű építész tervei alapján készült a többi között a párizsi Pompidou Központ és a berlini Potsdamer Platz.

Toninelli hétfőn parlamenti bizottság előtti meghallgatásán hangsúlyozta: a Polcevera patak fölött negyven méter magasan ívelt Morandi autópályahíd összeomlását "abszurdnak" nevezte, ami - mint fogalmazott - elkerülhető lett volna. Az M5S a tragédia következményeként a magánkézben lévő utakat ismét államosítaná. Ezzel kapcsolatban azonban nézeteltérés uralkodik az M5S és koalíciós partnere, a Liga között.

A Morandi autópálya-völgyhíd augusztus 14-én délben omlott le, több mint harminc gépjármű hullott a 45 méteres mélységbe. Összesen 43 ember halt meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×