INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 8. szombat
László

ausztria

heinz-christian strache

videó

Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, a kormánykoalícióban részt vevő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke sajtóértekezletet tart a közszolgálati és sportminisztérium bécsi épületében 2019. május 18-án. Strache az előző estén kirobbant korrupciós botrány miatt bejelentette, hogy lemond az alkancellári és a pártelnöki tisztségről. A 49 éves politikus Norbert Hofer közlekedési, innovációs és technológiai minisztert javasolta az alkancellári posztra.

Speciális egység vizsgálja a Strache-ügyet

Infostart / MTI

Különleges egységet hoztak létre az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatalban a vádhatóság nyomozási munkájának támogatására a Heinz-Christian Strache szabadságpárti alkancellár és Johann Gudenus frakcióvezető lemondásához vezető Ibiza-videó ügyében - értesült az APA osztrák hírügynökség hétfőn.

Az APA a Die Presse című osztrák lap kedden megjelenő számára hivatkozva úgy tudja, hogy a különleges faladattal megbízott csoport munkájába bevonják az osztrák szövetségi alkotmányvédelmi és terrorelhárítási hivatal (BVT) szakértőit is.

A bécsi ügyészség megerősítette az értesülést, részleteket azonban nem közölt.

A vádhatóság nyomozást indított a belpolitikai válságot kirobbantó és az osztrák kormánykoalíció felbomlását előidéző eset és a feltételezett értelmi szerzők felderítésére. A Die Presse szerint jelenleg három gyanúsított és több ismeretlen elkövető van az ügyben. A vizsgálatok középpontjában Julian H. bécsi magánnyomozó áll, aki a felvételen szereplő állítólagos orosz nő kísérőjeként kulcsszerepet játszott a felvétel létrejöttében.

A Kronen Zeitung című osztrák napilap múlt hétfőn azt közölte, hogy négy ember - egy bécsi ügyvéd, egy nyomozó és két biztonsági szakértő - tehető felelőssé a videó elkészítéséért. Indítékuk a személyes bosszú, valamint a szabadságpárti politika iránti ellenszenv volt. A bécsi irodával rendelkező ügyvéd egyik testőre állítólag tisztában volt Strache magánéletének részleteivel, és az ő információi alapján csalták tőrbe a politikust.

A csali egy több nyelvet beszélő, mezőgazdasági karra járó boszniai egyetemista volt, aki egy orosz oligarcha unokahúgának adta ki magát.

A felvételen, amelyet a Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lap hozott először nyilvánosságra, a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek.

Nyitókép: MTI/EPA/Florian Wieser
A címlapról ajánljuk

Meghalt Reigl Judit

A Kossuth-díjas, Franciaországban élő festőművészt 97 éves korában érte a halál....
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018