INFORÁDIÓ 
2019. szeptember 23. hétfő
Tekla

ep-választás 2019

fidesz

politico

mandátumbecslés

EP-választás: neccesen lehetnek többségben a nagypártok a Fidesz nélkül

EP-választás: neccesen lehetnek többségben a nagypártok a Fidesz nélkül

Infostart / InfoRádió

Összesen 14 mandátumot becsül a Fidesz-KDNP-nek az európai parlamenti választásokon a brüsszeli Politico szaklap. A magyar kormánypártoknak több mint 55 százaléknyi szavazatra számíthatnak.

EP-választási mandátumbecslést készített a Politico brüsszeli szaklap. A felmérés Magyarországra vonatkozó eredményei szerint a Fidesz-KDNP a szavazatok 55,31 százalékát megszerezve 14 mandátumot kaphat. Az MSZP-Párbeszéd 11 százalékkal 3 helyet, a Jobbik 9 százalékkal 2 helyet, a Demokratikus Koalíció pedig 8,9 százalékkal szintén 2 helyet kaphat.

A becslés szerint az LMP és a Momentum nem küldhet képviselőt az új uniós parlamentbe.

Márciushoz képest a Politico a Jobbik népszerűségének csökkenését mérte. A párt bő egy hónappal ezelőtti, 15 százalékos népszerűségével még megelőzte volna az MSZP-P-t.

A Politico azzal számol, hogy a Fidesz-KDNP az Európai Néppártban marad, amely így két magyar mandátummal bővülhet. Az MSZP-P és a DK képviselőivel 5 képviselő kerülhet a Szocialisták és Demokraták képviselőcsoportjába. A Politico szerint azt még nem tudni, hogy a Jobbik milyen uniós formációhoz csatlakozik.

Földindulásszerű változások vannak a briteknél, ahol

a hagyományosan két legnagyobb pártot lemoshatja a Nigel Farage-féle EU-szkeptikus mozgalom (22 szék a korábbi 0 helyett - 4-et a Munkáspárttól, 11-et a konzervatívoktól szed el), majd miután részt vesznek az új Európai Parlament struktúrájának létrehozásában, országuk - a képviselőkkel együtt - távozik is az EU-ból.

A Politico oldalán államonként is lehet keresni és látni lehet az összesített mozgásokat: eszerint az Európai Néppárt 45 helyet veszíthet ebben a ciklusban és 171 mandátumra számíthat, a szociáldemokraták 43-at gyengülve 143-ra, a liberálisok 37 pozíciót erősödve 105 székre ülhetnek le. Több érdekesség azért van még az adatok között: az egyik, hogy a három említett nagy politikai csoportosulás a többség határán lenne abban az esetben, ha a Fidesz mandátumai már nem számítandók a néppártiakhoz, a másik, hogy a prognózisok szerint

51 mandátummal nőtt az a tábor, ahol nem tudni, a képviselők kihez csatlakoznak majd (72-en vannak).

A harmadik, hogy

a nemzetek Európája eszméjét hirdető radikálisok 35 mandátummal erősödve most 71-nél tartanak,

vagyis gyökeres változások is következhetnek az EP-választások után.

Nyitókép: Politico

Kapcsolódó hang

Politico - EP-mandátumbecslés
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018