eur:
393.63
usd:
364.56
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Pedro Sánchez miniszterelnök, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára voksol Pozuelo de Alarcónban 2019. április 28-án, az előrehozott spanyol parlamenti választások napján.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/J.J. Guillen

Szocialista győzelmet és kormányalakítási patthelyzetet jósolnak a spanyol választásokon

Az urnazárás után közzétett közvélemény-kutatások szerint a 350 fős spanyol parlamentben sem a baloldali, sem pedig a jobboldali pártok koalíciója nem lesz képes a kormányalakításhoz szükséges többséget biztosítani.

A választási részvétel jóval meghaladta a legutóbbi 2015-ös és 2016-os szavazói hajlandóságot; két órával a szavazóhelyiségek zárása előtt, délután 18 órakor a jogosultak 60,7 százaléka, azaz több mint 21 millióan adták le voksaikat. 2016-ban 51,2 százalék volt ez a részidős részvételi arány.

A GAD3 közvélemény-kutatóintézet felmérésének eredményeit a szavazás befejezését követően tette közzé a spanyol közszolgálati televízió. A nap folyamán nem készült exit poll felmérés. 12 ezer szavazót telefonon kérdeztek a hét folyamán a közvélemény-kutatók.

A GAD3 adatai szerint

a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) a szavazatok 28,1 százalékával 116-121 közötti képviselői helyre számíthat a 350 fős spanyol parlamentben,

ahol sem a baloldali, sem pedig a jobboldali pártok koalíciója nem lesz képes a kormányalakításhoz szükséges többséget biztosítani.

A felmérés szerint második helyen végezhet a spanyol konzervatív Néppárt (PP) 17,8 százalékos támogatottsággal és 69-73 mandátummal, majd az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt következik 14,4 százalékkal és 48-49 képviselővel.

Negyedikként juthat a törvényhozásba az Unidas Podemos radikális baloldali pártszövetség a voksok 16,1 százalékával, 42-45 mandátummal, majd a 10 százalék feletti pártok sorát a VOX radikális jobboldali erő zárhatja 12,1 százalékkal, 36-38 mandátummal.

Az eredményekből kitűnik, hogy a bal- és a jobboldali szavazótábor nagyságrendileg közel azonos méretű - értelmezte az eredményt Narciso Michavila, a GAD3 elnöke a spanyol köztévé választási műsorában. Michavila a választás egyértelmű győztesének nevezte a VOX pártot, amely most először jutott parlamenti képviselethez, ráadásul nagy arányban.

A közvélemény-kutatás szerint a nagy pártok mellett nyolc kisebb párt, köztük katalán és baszk nacionalista erők juthatnak képviselethez az új, a spanyol demokrácia történetének 14. parlamentjében.

A Külügyi- és Külgazdasági Intézet vezető kutatója, Nagy Sándor Gyula az előrehozott választás előtt szintén azt valószínűsítette az InfoRádiónak nyilatkozva, hogy a választás várhatóan most sem hoz egyértelmű kormányképes többséget egyik párt számára sem.

Nagy Sándor Gyula Spanyolország-szakértő hétfőn este 6 órától, az InfoRádió Aréna című műsorában elemzi majd a választás eredményét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×