eur:
395.67
usd:
365
bux:
65609.91
2024. március 19. kedd Bánk, József
Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető tárgyalásuk előtt a vlagyivosztoki Russzkij szigeten lévő Távol-keleti Szövetségi Egyetemen 2019. április 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA/EPAPool/Szergej Ilnyickij

Magyarokat is emlegetett Putyin a csúcstalálkozó után

Megvalósítható a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Vlagyivosztokban a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel lefolytatott csütörtöki tárgyalásai után.

Az atomfegyver-mentesítés "lehetséges, (...) Észak-Koreának biztonsági garanciákra van szüksége, ez minden" - mondta Putyin sajtótájékoztatóján, amelyet egyedül tartott.

Az orosz elnök elmondta: egyetértett vendégével abban, hogy a világpolitikában az ököljogtól vissza kell térni a nemzetközi joghoz. Beszámolója szerint Kim arra kérte őt, hogy álláspontjáról tájékoztassa az Egyesült Államokat. Hozzátette, hogy a megbeszélésekről Pekingben az Egy övezet, egy út kezdeményezés részvevőinek csúcstalálkozója alkalmából a kínai vezetésnek is be fog számolni.

Putyin furcsállja

Az orosz elnök a sajtóértekezleten furcsának nevezte a Donyec-medence lakói számára bevezetett egyszerűsített orosz honosítására adott heves kijevi reakciót. "Lengyelország már régóta - majdnem tíz éve - ad ki lengyeligazolványt. Ugyanazt, sőt többet tesz, útleveleket ad ki Magyarország, Románia" - mondta Putyin.

"Ezzel kapcsolatban felmerül bennem a kérdés:

mivel rosszabbak az Ukrajnában élő oroszok a románoknál, lengyeleknél vagy magyaroknál?"

- tette fel a kérdést az orosz elnök, rámutatva, hogy az általa említett példák esetében Kijev sosem kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását.

Az EU felháborodott

Újabb támadást jelent Ukrajna szuverenitása ellen Oroszország azon döntése, hogy ezentúl egyszerűsített eljárásban adja meg az állampolgárságot a kelet-ukrajnai szakadár területeken élőknek - hangsúlyozta az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője. Maja Kocijancic kiemelte: Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán közölt rendeletének időzítése azt mutatja, hogy Moszkva célja Ukrajna további destabilizálása és a konfliktus elmélyítése.

A szóvivő felszólította Oroszországot, hogy tartózkodjon az ukrán válság politikai rendezéséről szóló minszki megállapodással ellentétes lépésektől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×