eur:
396.45
usd:
369.08
bux:
69661.21
2024. június 20. csütörtök Rafael
London, 2017. május 19.Julian Assange, a WikiLeaks oknyomozó internetes portál alapítója a sajtó képviselőinek nyilatkozik az ecuadori nagykövetségének egyik erkélyén Londonban 2017. május 19-én, miután a svéd főügyész bejelentette, hogy ejti a nemi erőszak, szexuális zaklatás és kényszerítés vádját Julian Assange-dzsal, a WikiLeaks oknyomozó internetes portál alapítójával szemben. Assange 2012 júniusától Ecuador londoni nagykövetségén rejtőzködik, mert a brit hatóságok jóváhagyták kiadatását Svédországnak. (MTI/EPA/Andy Rain)
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Őrizetben a WikiLeaks alapítója

Ecuador visszavonta Julian Assange diplomáciai menedékjogát - jelentette be a Twitteren Lenín Moreno ecuadori elnök. Julian Assange hét éve él Ecuador londoni nagykövetségén.

Moreno azzal indokolta a döntést, hogy a Wikileaks internetes kiszivárogtató portál alapítója többször megsértette a nemzetközi egyezményeket. Hozzátette: Ecuador szuverén döntéséről van szó, és Quito biztosítékot kapott Nagy-Britanniától arra, hogy nem adja ki Assange-t olyan országnak, amelyben halálbüntetés fenyegetné - erről itt írt az Infostart.

Assange Ecuador londoni nagykövetségén kapott menedéket hét évvel ezelőtt, miután Svédországban nemi erőszakkal, valamint szexuális zaklatással és kényszerítéssel vádolták meg a férfit. Később ezt a vádat ejtették.

A Scotland Yard csütörtökön vette őrizetbe Julian Assange-t, akinek viszonya tavaly augusztusban romlott meg a képviselettel, miután Ecuador új házirendet fektetett le Assange számára. Ebben óva intették a politikai ügyekkel kapcsolatos megnyilvánulásoktól a világhálón, illetve utasították arra, hogy takarítsa ki a fürdőszobáját és viselje jobban gondját macskájának, különben elveszik tőle.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.20. csütörtök, 18:00
Demkó Attila
a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 19. 20:37
×
×
×
×