eur:
393.48
usd:
369
bux:
65634.19
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Phenjan, 2018. április 21.A KCNA észak-koreai hírügynökség által közreadott kép Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőről, a párt központi bizottságának plenáris ülésén Phenjanban 2018. április 20-án. Kim Dzsong Un április 21-én bejelentette, hogy Phenjan felfüggeszti nukleáris kísérleteit és rakétatesztjeit, továbbá bezárja nukleáris kísérleti telepét. (MTI/EPA/KCNA)
Nyitókép: -------------------

Kim Dzsong Un rendet tesz, feszültté vált a helyzet

Észak-Korea vezetője rendreutasította a pártvezetést, szavai szerint ugyanis bizonyos nemkívánatos gyakorlatok krónikusan elterjedtek a vezető tisztségviselői körében.

Plenáris ülésre hívta össze Kim Dzsong Un az észak-koreai állampárt, a Koreai Munkapárt Központi Bizottságát szerdán, hogy megvitassák a Kim és Donald Trump amerikai elnök eredménytelen hanoi csúcstalálkozója után kialakult helyzetet.

Kim Dzsong Un az állami sajtó közlése szerint a tanácskozáson rendreutasította a pártvezetést. Figyelmeztetett arra, hogy a vezető tisztségviselők ne lógjanak ki a sorból, mondván, a "nemkívánatos gyakorlatokat" ki kell gyomlálni.

"Az önös érdekek, a defetizmus, a párttekintéllyel való visszaélés és a bürokratizmus krónikusan elterjedt a vezető tisztségviselők körében, s ezeket, valamint mindenfajta egyéb nemkívánatos gyakorlatot ki kell gyomlálni" - idézte a KCNA állami hírügynökség az észak-koreai vezetőt.

A KCNA szerint a "továbbra is feszült helyzetre" való tekintettel a pártfunkcionáriusoknak teljeskörűen végre kell hajtaniuk az új pártstratégiát, amelyet Kim tavaly jelentett be.

Kim figyelmeztetése egy nappal Észak-Korea törvényhozási szervének, a Legfelsőbb Népi Gyűlésnek az ülése előtt érkezett.

Feszült a gazdasági helyzet

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség értesülései szerint a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának tanácskozásán kiemelt napirendi pont volt az ország gazdasági helyzete is.

A Kim Dzsong Un által "feszültként" jellemzett helyzet az után alakult ki, hogy Phenjan és Washington nem ért el előrelépéseket az észak-koreai nukleáris leszerelésről folytatott februári tárgyalásokon.

A szerdai üléssel egy időben Washingtonba látogat Mun Dzse In dél-koreai elnök, aki mások mellett Trumppal is találkozik.

Csong Szung Csang, a koreai kultúrával foglalkozó, dél-koreai Szedzsong Intézet igazgatóhelyettese szerint Kim vélhetően személycseréket rendel majd el a Központi Bizottságban, ezek pedig akár Kim Jong Csoltot, a bizottság alelnökét is érinthetik. Kim Jong Csolt az észak-koreai vezető jobbkezeként tartják számon, és ő vezeti a tárgyalásokat az ország nukleáris leszereléséről is. Csong Szung Csang nem zárta ki azt sem, hogy a jelenlegi zsákutcáért Kim Jong Csolt fogják felelőssé tenni, és elképzelhetőnek tartja azt is, hogy új, rugalmasabb főtárgyalót neveznek ki a helyére.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kedden zsarnoknak nevezte az észak-koreai vezetőt.

Trump és Kim tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először, ahol egy sor vitás kérdésben - köztük a Koreai-félsziget atommentesítésében - született megegyezés közöttük. Mindazonáltal az atommentesítés ügyében nem történt konkrét előrelépés, mert Phenjan úgy vélekedett, hogy Washington egyoldalú követeléseket támasztott, és nem válaszolt a feszültség elsimítását célzó észak-koreai gesztusokra.

Az idén februárban a vietnami Hanoiban tartott második csúcstalálkozó viszont a tervezettnél korábban ért véget, és nem vezetett kézzelfogható eredményekhez.

Noha a két vezető február óta már kedvezően nyilatkozott egy esetleges újabb találkozóval kapcsolatban, márciusban több amerikai elemzőintézet műholdképek alapján jelezte, Phenjan nem hagyott fel a nukleáris tevékenységgel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×