eur:
393.87
usd:
369.11
bux:
65277.11
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Újabb befolyásolási kísérletek Európában - figyelmeztet az EP

A külföldi propaganda elleni fellépést sürgetik az európai parlamenti képviselők. A strasbourgi törvényhozás plenáris ülése elfogadott egy nyilatkozatot, amely az orosz és kínai félretájékoztatási kampány, valamint az azokat terjesztő internetes oldalak elleni határozottabb fellépésre szólítja fel a tagállamokat.

A félretájékoztatás és az ellenséges propaganda veszélyeire hívta fel a figyelmet Anna Elzbieta Fotyga, a lengyel Jog és Igazságosság politikusa kedden az Európai Parlament plenáris ülésén. Az előadó figyelmeztetett: idén 29 különböző választás lesz az európai uniós tagállamokban, köztük EP-választások, amely a külföldi, elsősorban orosz befolyásolási kísérletek kicsúcsosodását hozzák majd magukkal. Emlékeztetett: a Brexit-népszavazás, és a Cambridge Analytica botrány tanulságaiból okulva ideje törvényileg is fellépni a választási adatok védelmében.

Az állásfoglalást előterjesztő lengyel képviselő leszögezte: az Európai Külügyi Szolgálat jelentése alapján az ellenséges propaganda két fő forrásból ered.

„Egyrészről állami szereplőkről beszélhetünk, mégpedig elsősorban Oroszországról, valamint nem állami szereplőkről, főként radikális iszlamista szervezetekről, mint például az Iszlám Állam. ” - mondta a lengyel előadó, majd hozzátette: a félrevezetés elleni egyik legfőbb gyógyír a minőségi újságírás támogatása.

Az idézett jelentés emlékeztet továbbá: Oroszország mellett egyre jelentősebbek a kínai, iráni és észak-koreai befolyásolási és félretájékoztatási kísérletek Európában.

Felszólalt továbbá Neven Mimica nemzetközi együttműködésért és fejlesztésért felelős uniós biztos. Bejelentette: a jövőhéten működésbe helyezik a propaganda elleni európai uniós forródrótot.

„A jövőhéten beindítjuk a gyors riasztórendszert, amely megkönnyíti a tagállamok számára, hogy megosszák egymással adataikal, kiértékeléseiket és a félretájékoztatással szembeni küzdelem legjobb taktikáit, hozzájárulva az európai parlamenti választások tudatosabb végrehajtásához és előmozdítva a közös fellépést” - mondta a horvát politikus.

A képviselők ezt követően 489-148 arányban elfogadták az állásfoglalást, amelyben felkérik a tagállamokat, hogy „növeljék a félretájékoztatással kapcsolatos tudatosságot”, valamint vonják felelősségre a befolyásolási kísérleteket lehetővé tévő közösségi oldalakat és internetes keresőmotorokat működtető vállalatokat.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×