INFORÁDIÓ 
2020. április 9. csütörtök
Erhard

határ

ausztria

magyarország

burgenland

magyar levente

Ötven méter hosszú sátoralagút az osztrák-magyar határon, a miklóshalmai (Nickelsdorf) határátlépési pontnál 2016. október 30-án. A hegyeshalmi autópálya-átkelő közelében, közvetlenül a határvonalon megépült alagút acél tartóoszlopaira fehér ponyvát húztak, amellyel az osztrák rendőröket védik az időjárás viszontagságaitól ellenőrzések közben.

Négy helyen ismét megnyitják az osztrák határt

Infostart

Ismét használhatnak négy kisebb határátkelőt az Ausztriába ingázó magyarok.

Burgenland még tavaly ősszel megtiltotta a motorok és személyautók forgalmát a két országot összekötő 60 határátkelő közül 35 helyen, de gyalog, biciklivel, mezőgazdasági járművekkel, de még akár lovon is átjárható maradt a határ. A határ melletti kisebb településen, illetve az átkelők mellett élőket zavarták az autóval ingázó magyarok.

Január 11-én felsőőri látogatásán Magyar Levente külügyi államtitkár találkozott Hans Niessl tartományfőnökkel, és egy kivételével a határátkelők kérdését is tisztázták - írja az autoszektor.hu. A létrejött egyezség értelmében négy helyen ismét átjárhatnak a személyautók a korábban lezárt határátkelőn:

  • Sopronkeresztúr/Deutschkreutz - Harka
  • Sopronkeresztúr/Deutschkreutz - Nagycenk
  • Miklóshalma/Nickelsdorf - Rajka
  • Pinkakertes/Gaas - Szentpéterfa

Egy ötödik ponton, Farkasdifalva/Neumarkt a.d. Raab és Alsószölnök között pedig megteremtik a lehetőségét a személyautók közlekedésének.

Harka és Sopronnyék/Neckenmarkt esetében egyelőre nem sikerült megegyezni, így ez az átkelő továbbra sem járható autóval. Magyarország fenntartja igényét a Harka mellett található, és korábban jelentős forgalmat bonyolító határátkelő újbóli megnyitására, a többi, eddig vitás esetben pedig a magyar kormány elfogadta Burgenland álláspontját.

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018